Devizne rezerve u martu 9,73 milijardi evra

Bez autora
Apr 18 2017

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 9.73 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 208 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta su iznosile 8,03 milijardi evra. Bruto devizne rezerve su u martu smanjene za 29,1 milion evra, a neto devizne rezerve za 15,0 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Devizne rezerve u martu 9,73 milijardi evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju marta iznosile 9.73 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 208 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga. Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta su iznosile 8.03 miliona evra. Bruto devizne rezerve su u martu smanjene za 29,1 milion evra, a neto devizne rezerve za 15,0 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Kako je saopšteno iz NBS, blago smanjenje deviznih rezervi u martu je u najvećoj meri rezultat nepovoljnih tržišnih efekata (pre svega nepovoljnih promena međuvalutnih odnosa) na međunarodnim tržištima, dok je devizni priliv bio veći od deviznog odliva za 19,0 miliona evra.

U strukturi priliva, najznačajnije stavke se odnose na veću prodaju od dospeća deviznih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, prilive po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima u neto iznosu od ukupno 151,7 miliona evra, što je u značajnoj meri nadomestilo odlive po osnovu većeg iznosa otplate od korišćenja deviznih kredita, neto odliva s računa devizne obavezne rezerve banaka, intervencija prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu i po ostalim osnovima (ukupno 132,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu je iznosio 429 miliona evra i bio je za 117,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvom tromesečju ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.113,4 miliona evra.

Tokom marta vrednost dinara je bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik