Amir Bekić: Adriatic Group bilježi rast prihoda, u 2017. nastavljamo ulagati u bh. kompanije

Bez autora
Apr 19 2017

Adriatic Group u 2016. godini bilježi značajan rast prihoda koji je na nivou grupacije iznosio 72 miliona eura. Kako je rekao direktor Adriatic Groupa Amir Bekić, pored uobičajenog organskog rasta na svim tržištima, porast je i posljedica preuzimanja distribucije proizvoda Podravke i Adriatic Groupe na većem dijelu zapadnoevropskih tržišta. Naše EU kompanije su rasle u prosjeku od 30 do 50 posto, dok je porast prihoda u BiH udvostručen i pored problema sa plasmanom roba iz primarnog sektora u protekloj godini. Dobit, koja prema poslovnoj politici grupacije spada u domen poslovne tajne, je značajno rasla protekle godine srazmjerno povećanju ukupnih prihoda. Naravno, EU tržišta su nam profitabilnija, a u tom smislu sve više ulažemo u razvoj biznisa u Njemačkoj, kao za nas najvećem i najzahtjevnijem EU tržištu, kazao je Bekić.

Amir Bekić: Adriatic Group bilježi rast prihoda, u 2017. nastavljamo ulagati u bh. kompanijeAdriatic Group u 2016. godini bilježi značajan rast prihoda koji je na nivou grupacije iznosio 72 miliona eura. Kako je rekao direktor Adriatic Groupa Amir Bekić, pored uobičajenog organskog rasta na svim tržištima, porast je i posljedica preuzimanja distribucije proizvoda Podravke i Adriatic Groupe na većem dijelu zapadnoevropskih tržišta.

"Naše EU kompanije su rasle u prosjeku od 30 do 50 posto, dok je porast prihoda u BiH udvostručen i pored problema sa plasmanom roba iz primarnog sektora u protekloj godini. Dobit, koja prema poslovnoj politici grupacije spada u domen poslovne tajne, je značajno rasla protekle godine srazmjerno povećanju ukupnih prihoda. Naravno, EU tržišta su nam profitabilnija, a u tom smislu sve više ulažemo u razvoj biznisa u Njemačkoj, kao za nas najvećem i najzahtjevnijem EU tržištu", kazao je Bekić.

U 2016. godini potpisali su ugovore o zastupanju sa najznačajnijim kompanijama iz regiona. Proizvode Podravke, preko svojih firmi u četiri evropske države, plasiraju na tržišita DACH regije, Beneluksa, Velike Britanije, Irske i Francuske.

"Sa proizvodima Adriatic Groupe smo prisutni, uglavnom, u Njemačkoj, Austriji i zemljama Beneluksa. Pored navedenih kompanija imamo dugoročnu saradnju sa svim većim kompanijama Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije čiji najpoznatiji brandovi su dio našeg distributivnog portfolija. Sa svim navedenim, Adriatic Group je postala najveći i najznačajniji izvozni partner industriji hrane svih država zapadnog Balkana", istakao je Bekić.

U protekloj godini Adriatic Group je zaokružio svoje poslovanje na EU tržištima, te je osigurao prisustvo roba u prestižnim evropskim lancima. Tako bilježe rast plasmana roba u Key Accounte Edeka, Rewe, Metro i Real u Njemačkoj, Albert Heijn u Holandiji, te Spar, Billa, Merkur i Penny u Austriji. Završeni su pregovori i sa većinom Hard-Discountera gdje uskoro očekuju uvrštavanje svojih proizvoda u Aldi, Hofer i Lidl.

Kada je u pitanju poslovanje u BiH, dvije fabrike Adriatic Groupa u Bijeljini i Zvorniku bilježe rast proizvodnje od preko 50 posto i njihov brend Natura pored izvoza u 15 EU država, postaje najznačajniji brend u svojoj kategoriji u BiH.

"Narednih godina ćemo razvijati 'Naturu' kako u BiH, tako i na tržištima zemalja regije. Putem naše firme Agrona iz Živinica smo protekle godine uspjeli okupiti 2.250 kooperanata za proizvodnju krastavca kornišona u cijeloj BiH. Ostvarena je proizvodnja od preko 8.000 tona delikatesnog krastavca što je vjerovatno i najveća proizvodnju ovog proizvoda u ovom dijelu Evrope. Nažalost, zbog tržišnih poremećaja, bili smo prisiljeni uništiti cca 1.200 tona krastavca, ali nismo dozvolili da se gubitak prenese na naše kooperante koji su uredno, doduše sa malo zakašnjenja, isplaćeni. Time smo sačuvali našu proizvodnu bazu i poslali signal poljoprivrednicima za naše dugoročno prisustvo i ulaganja u poljoprivredni sektor BiH", naglasio je Bekić.

Direktor Adriatic Groupa kazao je kako bez još značajnijeg uključivanja države na svim nivoima u problematiku poljoprivrede i poljoprivrednika neće se moći optimalno iskoristiti potencijali koje objektivno u BiH posjedujemo. Potrebno je, ističe, poticati uzgoj i plasman izvozno orijentiranih kultura.

"Mi, kroz naše kontakte u Evropi, znamo da postoji interes za voće i povrće sa naših prostora, kako kao sirovina za prerađivački sektor, tako i za direktan plasman na police trgovačkih lanaca u evropskim zemljama", rekao je Bekić.

U 2017. godini očekuju trend rasta prihoda, te da će se u ovoj godini značajno približiti željenom ukupnom prometu od 100 miliona eura.

"Pored razvijanja biznisa na svim tržištima ušli smo i u proces jačanja unutarnje strukture svih kompanija, te smo u potpunosti otvoreni za upošljavanje kadrova koji mogu pridonijeti daljem rastu i razvoju naše grupacije. U Holandiji i Njemačkoj planiramo izgradnju sopstvenih logističkih centara kako bi efikasnije izvršavali svoju misiju, a to je kontinuiran plasman prehrambenih proizvoda sa naših prostora u zemlje Evrope. Isto tako nastavit ćemo sa ulaganjima u naše bh. kompanije kako bi, između ostalog, dali i svoj doprinos razvoju privrede naše zemlje", zaključio je Bekić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik