Povećati udeo građevinarstva u BDP-u

Bez autora
Apr 19 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj ekonomske politike Vlade da se učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu zemlje (BDP) poveća sa pet na sedam odsto, kao i da je taj cilj moguće ostvariti za dve do dve i po godine.Mihajlović je, prilikom svečanog otvaranja 43. međunarodnog sajma građevinarstva "South-East Europe Belgrade Building Expo", navela da je na početku mandata Vlade udeo građevinarstva bio ispod pet odsto BDP-a, dok je sada veći od pet odsto.

Povećati udeo građevinarstva u BDP-uPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj ekonomske politike Vlade da se učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu zemlje (BDP) poveća sa pet na sedam odsto, kao i da je taj cilj moguće ostvariti za dve do dve i po godine.

Mihajlović je, prilikom svečanog otvaranja 43. međunarodnog sajma građevinarstva "South-East Europe Belgrade Building Expo", navela da je na početku mandata Vlade udeo građevinarstva bio ispod pet odsto BDP-a, dok je sada veći od pet odsto.

Ona je poručila da država posebno vodi računa o domaćoj građevinskoj industriji i preduzećima koja mogu da konkurišu za rad na projektima vrednim više od 970 miliona evra.

Prema njenim rečima, država je obezbedila novac i stvorila uslove za to da se u Srbiji gradi, a na našim firmama je da iskoriste tu šansu.

Ona je podsetila na to da je u prethodnom periodu Vlada radila na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta u zemlji, što je i postignuto, i to ne samo kroz lakše izdavanje dozvola za gradnju, već i kroz jasnu politiku u oblasti građevinarstva.

Jasna politika razvoja građevinarstva uslov je dolaska novih kompanija i investicija, ukazala je Mihajlović, poručivši da ta oblast može da se razvija samo uz saradnju svih, ne samo u Srbiji, već i u okruženju.

Region zapadnog Balkana i čitava jugoistočna Evropa mogu da napreduju samo ako radimo zajedno. Iz tog razloga želimo da bude još više novih gradilišta i poslova ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, naglasila je ona.

Mihajlović je rukovodstvu i zaposlenima na Beogradskom sajmu čestitala 80 godina postojanja ovog preduzeća, a svim učesnicima sajma građevinarstva, kojih je više nego prethodne godine, poželela uspešan nastup i sklapanje novih poslova.

Prema njenim rečima, sajam građevinarstva je ove godine okupio više od 550 izlagača iz 30 zemalja, koji će svoju proizvodnju predstaviti do 23. aprila.

Na ovoj manifestaciji učestvuju vodeće kompanije iz svih segmenata građevinske industrije iz Srbije i regiona, kao i iz Austrije, Bugarske, Češke, Italije, Kine, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Turske i drugih država.

Sajam se održava u šest hala i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma. Na 36.000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavljeni su građevinski materijali, mehanizacija, hemija u građevinarstvu, prefabrikovani sklopovi za građenje, instalacije, sanitarije, alati, podne i zidne obloge, klimatizacije i grejanje, rasveta i montažni objekti.

U okviru Sajma građevinarstva u hali 2 A održava se i Međunarodni sajam kamena i prateće industrije "Stoneexpo Srbija".

Na otvorenom prostoru ispred hale 3 postavljen je kran kao glavni simbol građevinarstva. Sajam se ove godine održava pod sloganom "Zlatna grana srpske privrede", a očekuje se da će tu petodnevnu manifestaciju posetiti više od 41.000 ljudi.

Mihajlović je posetu ovoj manifestaciji završila obilaskom štandova, među kojima i štanda Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na kojem svi posetioci mogu da se upoznaju sa procedurom izdavanja elektronske građevinske dozvole, apliciraju za nju i dobiju sve potrebne informacije.

Ona je posebno pohvalila učešće mladih iz srednje građevinske i ostalih stručnih škola na ovom sajmu, kojima će to biti prva prilika da se upoznaju sa građevinskom mehanizacijom i saznaju više o poslovima u oblasti građevinarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik