Bingo preuzeo tuzlansku Ditu za 7,67 miliona KM

Bez autora
Apr 19 2017

Fabrika deterdženata Dita iz Tuzle prodata je danas kompaniji Bingo, izvijestio je portal Faktor. Prodaja je obavljena sistemom slobodne pogodbe, a odbor povjerilaca Dite, koja je u stečaju, donio je odluku koja je prihvaćena u Općinskom sudu Tuzla. Odbor povjerilaca prihvatio je ponudu kompanije Bingo d.o.o. u iznosu od 7.673.000 KM. Kupovinom se Bingo obavezao da će ostaviti svih 75 radnika koji trenutno rade i nastaviti proizvodnju, rekao je za Faktor Almir Bajrić, rukovodilac Ekonomsko-finansijske službe Fabrike deterdženata Dita. Novcem od prodaje biće uvezan kompletan radni staž svih radnika Dite, potvrdio je Bajrić, kako ovih koji trenutno rade, tako i onih koji više nisu uposleni u ovoj fabrici detrdženata. Biće dovoljno novca za isplatu onih u višem isplatnom razredu po Zakonu o stečaju FBiH, a to znači i da će radnici dobiti i osam zaostalih plaća. Razlučni povjerioci, odnosno banke Raiffeisen, Borac Banja Luka i Intesa Sanpaolo su se odrekle dijela potraživanja da bi se mogle izmiriti obaveze ka Fondu PIO/MIO, navodi Bajrić.

Bingo preuzeo tuzlansku Ditu za 7,67 miliona KMFabrika deterdženata Dita iz Tuzle prodata je danas kompaniji Bingo, izvijestio je portal Faktor. Prodaja je obavljena sistemom slobodne pogodbe, a odbor povjerilaca Dite, koja je u stečaju, donio je odluku koja je prihvaćena u Općinskom sudu Tuzla.

- Odbor povjerilaca prihvatio je ponudu kompanije Bingo d.o.o. u iznosu od 7.673.000 KM. Kupovinom se Bingo obavezao da će ostaviti svih 75 radnika koji trenutno rade i nastaviti proizvodnju - rekao je za Faktor Almir Bajrić, rukovodilac Ekonomsko-finansijske službe Fabrike deterdženata Dita.

Kako javlja Faktor, novcem od prodaje biće uvezan kompletan radni staž svih radnika Dite, potvrdio je Bajrić, kako ovih koji trenutno rade, tako i onih koji više nisu uposleni u ovoj fabrici detrdženata.

- Biće dovoljno novca za isplatu onih u višem isplatnom razredu po Zakonu o stečaju FBiH, a to znači i da će radnici dobiti i osam zaostalih plaća. Razlučni povjerioci, odnosno banke Raiffeisen, Borac Banja Luka i Intesa Sanpaolo su se odrekle dijela potraživanja da bi se mogle izmiriti obaveze ka Fondu PIO/MIO - navodi Bajrić.

On dodaje da će za ostale isplate razrede u stečaju postati između 200 i 300.000 KM.

Do sada je bilo sedam javnih poziva za prodaju Dite, ali su svi okončani bezuspješno.

Da bi Bingo definitivno preuzeo upravljanje fabrikom, potrebno je da uplati novac, a rok za to je 30 dana te da nakon toga prihvati i sve obaveze iz ugovora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik