pretraga

kursna lista

RS

BA

HR

MK

EUR 118.1806
USD 95.7548
CHF 98.4674
GBP 134.7863
CAD 75.5775
HRK 15.9365
BAM 60.4248
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
19.04.2017.Makfax Macedonia

Економски раст на глобално ниво, Македонија со намалени проекции од ММФ

Економски раст на глобално ниво, Македонија со намалени проекции од ММФЕкономијата на светско ниво ќе забележи раст во текот на наредната година. Ова е наведено во годишниот извештај на Mеѓународниот монетарен фонд(ММФ), кој најновите економски прогнози за целиот свет ги претстави во документот „Светски економски перспективи“.

Според овој извештај, предвидениот раст на македонската економија е 3,2 отсто за оваа година, 3,4 проценти за 2018 година, а до 2021 година се предвидува раст до 3,8 отсто, што претставува намалување на проекциите на економскиот раст во споредба со извештајот на ММФ објавен во октомври минатата година.

Економскиот раст ќе биде најинтензивен во Соединетите Американски Држави, а добри прогнози има и за Русија, која ќе има голема полза од растот на цената на нафтата.

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share