U opticaju novčanice i kovanice iz ove godine

Bez autora
Apr 20 2017

Centralna banka BiH pustila je u opticaj novčanice u apoenima od 10, 50 i 100 KM i kovanice od pet, 10, 20 i 50 feninga i jedne KM, koje su dodatno štampane i kovane u ovoj godini s ciljem zamjene i povlačenja iz opticaja dotrajalih apoena iz prethodnih izdanja. Ovogodišnje izdanje novčanica i kovanog novca štampani su i kovani u skladu s redovnim aktivnostima Centralne banke BiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica i kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH. Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima Centralne banke BiH, kao i kovani novac prethodnih izdanja, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja, saopšteno je iz Centralne banke BiH. Osnovna obilježja kovanog novca i novčanica štampanih u ovoj godini ostaju ista kao i na prethodnim izdanjima, s tom razlikom što je na novom izdanju brojčana oznaka "2017" kao godina štampanja i kovanja navedenih apoena, uz potpis guvernera Centralne banke Senada Softića na novčanicama.

U opticaju novčanice i kovanice iz ove godineCentralna banka BiH pustila je u opticaj novčanice u apoenima od 10, 50 i 100 KM i kovanice od pet, 10, 20 i 50 feninga i jedne KM, koje su dodatno štampane i kovane u ovoj godini s ciljem zamjene i povlačenja iz opticaja dotrajalih apoena iz prethodnih izdanja.

Ovogodišnje izdanje novčanica i kovanog novca štampani su i kovani u skladu s redovnim aktivnostima Centralne banke BiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica i kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima Centralne banke BiH, kao i kovani novac prethodnih izdanja, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Osnovna obilježja kovanog novca i novčanica štampanih u ovoj godini ostaju ista kao i na prethodnim izdanjima, s tom razlikom što je na novom izdanju brojčana oznaka "2017" kao godina štampanja i kovanja navedenih apoena, uz potpis guvernera Centralne banke Senada Softića na novčanicama.

Štampanje i kovanje novih količina novčanica i kovanog novca KM nema inflacioni efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdata KM ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Novčanice i kovani novac će u opticaj biti pušteni sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala Centralne banke BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik