Nova oprema za kvalitetnije tehničke proizvode

Bez autora
Apr 20 2017

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Jovan Petrović izjavio je danas da će od narednog meseca tehnička oprema u našoj zemlji biti usaglašena sa evropskim standardima, budući da će proći kontrolu kvaliteta neke od 15 akreditovanih laboratorija. Petrović je na konferenciji za novinare istakao da će od maja do septembra novu opremu za ispitivanje kvaliteta, u ukupnoj vrednosti od 3,2 miliona evra, dobiti 11 akreditovanih laboratorija, čiji su predstavnici danas u Vladi Srbije potpisali ugovore o njenom korišćenju. Ostale četiri laboratorije, kako je najavio, opremu u vrednosti od 1,8 miliona evra dobiće kada bude završena tenderska procedura. Prema njegovim rečima, savremeno opremljene laboratorije veoma au važne za Srbiju, imajući u vidu podatak da je izvoz ove godine u odnosu na prošlu porastao za 11,5 odsto. Ovim laboratorijama omogućujemo našoj privredi da zadovolji sve standarde i bude konkurentna, a građanima da budu zadovoljni kvalitetom i bezbednošću proizvoda, objasnio je pomoćnik ministra.

Nova oprema za kvalitetnije tehničke proizvodePomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Jovan Petrović izjavio je danas da će od narednog meseca tehnička oprema u našoj zemlji biti usaglašena sa evropskim standardima, budući da će proći kontrolu kvaliteta neke od 15 akreditovanih laboratorija.

Petrović je na konferenciji za novinare istakao da će od maja do septembra novu opremu za ispitivanje kvaliteta, u ukupnoj vrednosti od 3,2 miliona evra, dobiti 11 akreditovanih laboratorija, čiji su predstavnici danas u Vladi Srbije potpisali ugovore o njenom korišćenju.

Ostale četiri laboratorije, kako je najavio, opremu u vrednosti od 1,8 miliona evra dobiće kada bude završena tenderska procedura.

Prema njegovim rečima, savremeno opremljene laboratorije veoma au važne za Srbiju, imajući u vidu podatak da je izvoz ove godine u odnosu na prošlu porastao za 11,5 odsto.

Ovim laboratorijama omogućujemo našoj privredi da zadovolji sve standarde i bude konkurentna, a građanima da budu zadovoljni kvalitetom i bezbednošću proizvoda, objasnio je pomoćnik ministra.

On je podsetio na to da je Srbija usaglasila 100 odsto svoje propise sa propisima Evropske unije, odnosno sa 12 evropskih direktiva i standardima koje ih prate.

Proizvodi napravljeni po tim standardima nose znak usaglašenosti, odnosno simbol ''AAA'' u obliku trougla, čime smo, osim što to radimo zbog nas, pokazali i da smo ozbiljan i pouzdan partner u procesu evropskih integracija, ukazao je Petrović.

On je kao primer naveo da će proizvođači PVC stolarije ubuduće moći da proveravaju bezbednost i kvalitet svojih proizvoda u Srbiji umesto u inostranstvu, što će im biti jeftinije i oduzimaće manje vremena.

Šef sektora u Delegaciji EU u Beogradu Štefen Hudolin istakao je da je Evropska unija, donacijom od šest miliona evra, pomogla srpskoj industriji, uz očekivanje da će se uspešno završiti tenderska procedura za preostale četiri laboratorije.

Hudolin je objasnio da je dodatnih milion evra EU donirala za tvining-projekat "Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenjivanje usaglašenosti” kako bi pomogla da se srpsko zakonodavstvo usaglasi sa evropskim.

Ugovore su potpisali predstavnici Direkcije za mere i dragocene materijale Ministarstva privrede, Instituta za građevinarstvo i arhitekturu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, Zavoda za ispitivanje i kontrolu Instituta "Goša" iz Smederevske Palanke, Laboratorije za buku, vibracije i sudove pod pritiskom i zaštite na radu i zaštite životne sredine “Beograd” d.o.o.

Opremu će dobiti i Šumarski fakultet iz Beograda, Institut za ispitivanje materijala a. d. Beograd, Laboratorija za ispitivanje tekstila i kože "Jugoinspekt Beograd" a. d, "Kvalitet" a. d. iz Niša, Sertifikaciono telo Radio-televizije Srbije “Razvoj i sertifikacija”, Tehnički opitni centar u okviru Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije i Institut za nuklearne nauke “Vinča”.

Ukupna vrednost projekta “Nabavka opreme neophodne za unapređenje usluga ocenjivanja usaglašenosti u Republici Srbiji” iznosi pet miliona evra, od čega je 4,5 miliona obezbedila Evropska unija iz pretpristupnih fondova, dok je 500.000 evra opredelilo Ministarstvo privrede.

Do sada je nabavljeno 55 jedinica opreme koje će koristiti 11 laboratorija širom Srbije, a u toku su javne nabavke za još 27 jedinica opreme za preostale četiri laboratorije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik