Povećanje digitalnih kompetencija kod mladih

Bez autora
Apr 20 2017

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je prilikom gostovanja kampanje IT karavan 02 u Nišu da je podizanje digitalnih kompetencija kod mladih prioritet u programima ovog ministarstva. Matić je, obraćajući se učenicima osnovnih škola „Stefan Nemanja“ i „Učitelj Tasa“, za koje je u bioskopu „Kupina“ izvedena interaktivna prezentacija o bezbednom korišćenju novih tehnologija, ukazala na prednost razvijanja digitalnih kompetencija u njihovom izboru budućih zanimanja, uz podsećanje na to da je grad Niš sa svojim Elektronskim fakultetom značajan tehnološki centar Srbije. Koristite internet za učenje i za lični razvoj. Potrebno je da budete svesni i opasnosti koje nose nove tehnologije, ali i prednosti, jer vam one mogu pomoći da prevaziđete razdaljine koje postoje između vas i vaših vršnjaka u celom svetu, poručila je državni sekretar. Ona je predstavnicima škola uručila edukativne setove robota, a nakon toga za učenike je održana radionica programiranja robotike u tehnološkom centru „Deli prostor za kreativno delovanje“.

Povećanje digitalnih kompetencija kod mladihDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je prilikom gostovanja kampanje IT karavan 02 u Nišu da je podizanje digitalnih kompetencija kod mladih prioritet u programima ovog ministarstva.

Matić je, obraćajući se učenicima osnovnih škola „Stefan Nemanja“ i „Učitelj Tasa“, za koje je u bioskopu „Kupina“ izvedena interaktivna prezentacija o bezbednom korišćenju novih tehnologija, ukazala na prednost razvijanja digitalnih kompetencija u njihovom izboru budućih zanimanja, uz podsećanje na to da je grad Niš sa svojim Elektronskim fakultetom značajan tehnološki centar Srbije.

Koristite internet za učenje i za lični razvoj. Potrebno je da budete svesni i opasnosti koje nose nove tehnologije, ali i prednosti, jer vam one mogu pomoći da prevaziđete razdaljine koje postoje između vas i vaših vršnjaka u celom svetu, poručila je državni sekretar.

Ona je predstavnicima škola uručila edukativne setove robota, a nakon toga za učenike je održana radionica programiranja robotike u tehnološkom centru „Deli prostor za kreativno delovanje“.

IT karavan je edukativna kampanja za razvoj informacionog društva, koju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi od 12. aprila do 25. maja u gradovima Novi Pazar, Pirot, Niš, Zaječar, Kraljevo, Užice, Čačak, Valjevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

Ove godine partneri na projektu su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, organizacija „Save the Children“ za severozapadni Balkan i kompanija „Majkrosoft“.

Direktor Sektora za korisnike iz javnog i komercijalnog segmenta "Majkrosoft" Srbija i Crna Gora Nikola Orlić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što ova kompanija drugu godinu za redom podržava IT karavan, manifestaciju koja podstiče pravilnu upotrebu savremenih tehnologija i interneta u obrazovanju i svakodnevnom životu dece.

U "Majkrosoftu" verujemo u to da su digitalna pismenost i informacione tehnologije neophodne za razvoj i budućnost dece i ovog društva i da treba da budu dostupne svima, poručio je Orlić.

Kampanja koja je sprovedena i 2016. godine, u 15 gradova u Srbiji za približno 5.000 osnovaca, realizuje se na dve lokacije, na otvorenom prostoru u centru grada, gde se predstavljaju programi razvoja informacionog društva namenjeni celokupnom građanstvu, i u osnovnim školama, kulturnim centrima i drugim institucijama, sa interaktivnim prezentacijama za učenike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik