MMF pohvalio rad Vlade Srbije

Bez autora
Apr 23 2017

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas u Vašingtonu da su ostvareni suficit u prvom kvartalu i očekivane uštede od približno pola milijarde evra u prva četiri meseca jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju.Vujović je na sastanku, održanom u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, istakao da je ponosan na rezultate u smanjenju deficita opšte države koji su ostvareni u prošloj godini.

MMF pohvalio rad Vlade SrbijeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas u Vašingtonu da su ostvareni suficit u prvom kvartalu i očekivane uštede od približno pola milijarde evra u prva četiri meseca jasan signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju.

Vujović je na sastanku, održanom u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, istakao da je ponosan na rezultate u smanjenju deficita opšte države koji su ostvareni u prošloj godini.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini nastavljamo podjednako uspešno da prebacujemo ciljeve postavljene u budžetu.

Ministar je izrazio uveravanje da će i u ovoj, poslednjoj godini aranžmana iz predostrožnosti, Vlada nastaviti sa realizacijom zadataka i osnaživanjem domaćih finansija.

On je naglasio potrebu uvažavanja realnih okolnosti u planiranju i sprovođenju strukturnih reformi, ističući da je važno da reforme budu sprovedene u celini i na najbolji način u odnosu na efekte koje imaju na privredni rast, zaposlenost i budžet.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da Srbija danas može da posluži kao dobar primer zemlje u kojoj je zabeleženo smanjenje i unutrašnje i spoljne neravnoteže, uz ubrzanje rasta na 2,8 odsto 2016. godine, dok se ove i narednih godina očekuje njegovo dalje ubrzanje.

U prethodne tri godine, kako je navela, inflacija se kretala na nivou od približno dva odsto.

Deficit tekućeg računa dodatno je snižen u prošloj godini na četiri odsto BDP-a, zahvaljujući snažnom izvozu roba i usluga iz Srbije, i bio je u potpunosti pokriven prilivom po osnovu stranih direktnih investicija koje su dostigle 5,5 odsto BDP-a, po čemu se Srbija izdvojila u regionu, naglasila je Tabaković.

Ona je dodala da je od velike važnosti vraćanje poverenja u lokalnu valutu, uz napomenu da je dinarska štednja tri puta veća u odnosu na 2012. godinu.

Guverner NBS je podsetila na to da je agencija "Moodys" priznala rezultate koje je Srbija ostvarila upravo na planu smanjenja neravnoteža i jačanja ekonomije, zbog čega su u martu ove godine povećali rejting.

Izvršni direktor MMF-a Tao Zang pohvalio je vredan rad Vlade Srbije u naporima da ojača domaću privredu i sprovede teške reforme, istakavši da je namera ove finansijske institucije da nastavi sa pružanjem intenzivne podrške u poslednjoj godini programa.

On je na sastanku, kojem je prisutvovao i direktor za Evropu Pol Tomsen, rekao da je saradnja sa Vladom Srbije na svim poljima uspešna.

MMF će nastaviti da podržava Srbiju u budućim koracima u reformama koji vode ka povećanom poverenju investitora i srednjoročnom potencijalnom rastu koji podržava program, poručio je Zang i dodao da je saradnja Vlade Srbije i MMF uspešna na svim poljima.

Tema sastanka bila je analiza postignutih rezultata u sprovođenju mera koje su dogovorene aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik