Mercator će zbog Agrokora iskazati gubitak od 50 milijuna eura

Bez autora
Apr 24 2017

Mercator će zbog Agrokorovih problema imati visok gubitak. Prema neslužbenim priocjenama koje objavljuje ljubljanski Dnevnik, Mercator bi u ponedjeljak trebao objaviti gubitak u prošloj godini od čak 50 milijuna eura. Sve donedavno, činilo se da će Mercatorov lanjski gubitak biti 40 milijuna eura niži. No, s obzirom na to da je hrvatski Lex Agrokor donio i zamrzavanje svih obveza najvećeg hrvatskog koncerna nastalih prije prihvaćanja tog zakona, Mercator je morao stvoriti čak 40 milijuna eura teške rezervacije. Te rezervacije proizlaze iz potraživanja Mercatora prema Konzumu. Naime, nakon što je preuzeo Mercator, Konzum je počeo unajmljivati njegove trgovine, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Na ime tih ugovora, Mercatoru duguje 40 milijuna eura. Objava rezultata Mercatora, podsjetimo, kasni tjedan dana.

Mercator će zbog Agrokora iskazati gubitak od 50 milijuna euraMercator će zbog Agrokorovih problema imati visok gubitak.

Prema neslužbenim priocjenama koje objavljuje ljubljanski Dnevnik, Mercator bi u ponedjeljak trebao objaviti gubitak u prošloj godini od čak 50 milijuna eura. Sve donedavno, činilo se da će Mercatorov lanjski gubitak biti 40 milijuna eura niži. No, s obzirom na to da je hrvatski Lex Agrokor donio i zamrzavanje svih obveza najvećeg hrvatskog koncerna nastalih prije prihvaćanja tog zakona, Mercator je morao stvoriti čak 40 milijuna eura teške rezervacije. 

Te rezervacije proizlaze iz potraživanja Mercatora prema Konzumu. Naime, nakon što je preuzeo Mercator, Konzum je počeo unajmljivati njegove trgovine, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Na ime tih ugovora, Mercatoru duguje 40 milijuna eura.

Objava rezultata Mercatora, podsjetimo, kasni tjedan dana.

Skupina Mercator za ovu godinu planira 2,4 milijarde eura prihoda. Najveća investicija ove godine bit će logističko-skladišni centar u Ljubljani, a 72 posto planiranih investicija plasirat će se na području Slovenije.

U Mercatoru u Sloveniji  je zaposleno oko 11.000 ljudi, a izravno ili neizravno sudjeluje u stvaranju 10 posto nacionalnog BDP-a.

Odbor za gospodarstvo slovenskog parlamenta podržao je u petak zakonski prijedlog tzv. Lex Mercator, kojim slovenska vlada želi zaštititi to "sistemsko poduzeće" u vlasništvu Agrokora od eventualnog financijskog iscrpljivanja od strane hrvatskog koncerna, odnosno za slučaj da dođe do nelikvidnosti Mercatora i nemogućnosti podmirivanja obveza prema dobavljačima. No, kako se čini, taj zakon ipak neće ssvim zaštiti najvećeg slovenskog trgovca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik