Kina zainteresovana za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije

Bez autora
Apr 24 2017

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine (AQSIQ) Dži Šuping potpisali su danas Memorandum o razumevanju o oblasti poljoprivrede. Ovaj dokument se odnosi na saradnju u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz. Tom prilikom potpisan je i Protokol koji se odnosi na razmenu naučnih informacija oko nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda, a potpisivanju je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang. Nedimović je tim povodom istakao da je pomenuti memorandum krovni dokument koji će omogućiti da Srbija u Kinu izvozi robu biljnog i životinjskog porekla.

Kina zainteresovana za uvoz prehrambenih proizvoda iz SrbijeMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine (AQSIQ) Dži Šuping potpisali su danas Memorandum o razumevanju o oblasti poljoprivrede.

Ovaj dokument se odnosi na saradnju u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Tom prilikom potpisan je i Protokol koji se odnosi na razmenu naučnih informacija oko nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda, a potpisivanju je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Nedimović je tim povodom istakao da je pomenuti memorandum krovni dokument koji će omogućiti da Srbija u Kinu izvozi robu biljnog i životinjskog porekla.

On je objasnio da se to, pre svega, odnosi na one proizvode za koje postoji interesovanje, a to su razne vrste mesa, mleka i mlečnih proizvoda, kukuruz, šećerna repa i suve šljive.

Navedeni dokument daće nam mogućnost da stvaramo stručne radne grupe po različitim oblastima, kako bismo što pre rešili probleme u pogledu izvoza različitih vrsta mesa i nekih vrsta biljnih sortimenata, precizirao je ministar.

Nedimović je, kada je reč o potpisanom protokolu vezanom za nodularni dermatitis, podsetio na to da je Srbija tu bolest prošle godine stavila pod kontrolu.

Naša zemlja je, kako je napomenuo, u vezi sa tim od EU dobila priznanje jer je odbranila prostor Evrope od te bolesti, što joj danas daje za pravo da razgovara i razmenjuje tehnička znanja i iskustva koja je stekla tokom tog perioda.

Prema njegovim rečima, sporazum vezan za nodularni dermatitis će omogućiti izvoz našeg goveđeg mesa u Kinu, nakon što zajednička radna grupa sagleda situaciju u celini.

Ministar je saopštio da je danas predstavnicima AQSIQ–a predat preveden upitnik koji se odnosi na izvoz svinjskog mesa, što su polazne osnove za to da dođe do realizacije izvoza te namirnice, posebno zamrznute.

Taj posao bi trebalo da bude vrlo brzo završen, naglasio je on i najavio da će naredne nedelje biti predat i popunjeni upitnik kineskoj strani koji se tiče izvoza proizvoda biljnog porekla, pre svega merkantilnog kukuruza, suve šljive i melase.

Nedimović je izrazio očekivanje da će se vrlo brzo krenuti u realizaciju izvoza te robe, i dodao da su sa kineskim predstavnicima danas razmenjene informacije i upitnici o mogućnosti izvoza mleka i mlečnih proizvoda, kao i mleka za bebe iz Srbije u Kinu.

To su, kako je ukazao, namirnice koje su osetljive za zdravlje stanovništva i zato moramo biti pažljivi i imati sinhronizovane akcije, kako bi čitav ovaj proces živeo duži vremenski period.

Ministar je napomenuo da, pored postojećih privrednih subjekata iz Srbije koji trenutno žele da izvoze u Kinu, ima i nekoliko kineskih investitora koji su zainteresovani za to da investiraju u sektor prehrambene industrije Srbije, odnosno u sektor mleka i mesa.

Prema njegovim rečima, rešavanjem administrativnih barijera koje se tiču bezbednosti hrane, stvaraju se uslovi da se te investicije nesmetano realizuju.

Bez rešavanja ovih pitanja koja se odnose na bezbednost nemoguće je realizovati investicije ovakvog tipa, poručio je Nedimović.

Šuping je ukazao na to da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnose koji su trenutno na najvišem nivou.

On je naglasio da je današnje potpisivanje dokumenata veoma značajno za osiguranje bezbednost hrane, s obzirom na to da je to neophodan uslov da bi ona što brže mogla da se nađe na tržištu Kine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik