Kako finansijski pomoći preduzetnike

Bez autora
Apr 24 2017

U okviru kampanje "Kreiraj život", koju realizuje Razvojna agencija Srbije, danas su u kikindskoj Regionalnoj privrednoj komori predstavljeni programi finansijske pomoći privredi.Cilj ove kampanje jeste podrška sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kroz dodelu bespovratnih sredstava namenjenih za započinjanje poslovanja, rast i razvoj privrednih aktivnosti. Promociju u Kikindi podržali su Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj ''Banat'' iz Zrenjanina, Grad Kikinda i RPK Severnobanatskog upravnog okruga.

Kako finansijski pomoći preduzetnikeU okviru kampanje "Kreiraj život", koju realizuje Razvojna agencija Srbije, danas su u kikindskoj Regionalnoj privrednoj komori predstavljeni programi finansijske pomoći privredi.

Cilj ove kampanje jeste podrška sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kroz dodelu bespovratnih sredstava namenjenih za započinjanje poslovanja, rast i razvoj privrednih aktivnosti.

Promociju u Kikindi podržali su Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj ''Banat'' iz Zrenjanina, Grad Kikinda i RPK Severnobanatskog upravnog okruga.

Kroz aktuelne programe obezbeđena su značajna bespovratna sredstva: do 50 procenata za postojeće firme, odnosno do 60 procenata za organicacije i institucije, a čak do 70 posto za započinjanje sopstvenog biznisa.

"Za početnike to znači do milion dinara, odnosno do 70 procenata za proizvodne delatnosti, odnosno 50 procenata za usluge. Što se tiče postojećih preduzeća, oni su u prilici da dobiju sredstva za uvođenje standarda, za resertifikaciju, pronalaženje novih partnera, za nastupe na inostarnim tržištima, sajmovima", kaže Radomir Topalov, RCR "Banat" Zrenjanin.

I pored velike zainteresovanosti za dosadašnje programe, podaci iz Banata nažalost pokazuju da je odziv bio izuzetno slab. Postoje konkretni problemi koji sprečavaju privrednika i preduzetnika da konkurišu i realizuju raspoloživa sredstva.

"Konkretni problemi na terenu pokazuju da je jedan deo privrednika, koji bi inače aplicirali, bio ili u blokadi, ili ima neke druge pravne nedostatke zbog kojih ne može da konkuriše. U narednom periodu trebalo bi uslove konkursa prilagoditi kako bi što veći broj privrednika i preduzetnika bio u prilici da konkuriše za sredstva", objašnjava Tibor Horvat, RPK Kikinda.

Da su privednici i preduzetnici sa severa Banata itekako zainteresovani za aktuelne programe pokazala je izuzetna posećenost prezentacije organizovane u kikindskoj RPK.

"Ja bih ta sredstva konkretno iskoristio za nabavku dodatnih mašina i uređaja koje koristim u proizvodnji, a koje je inače vrlo teško nabaviti. Uvek ima nekih prečih obaveza koje morate da izmirite, platite", kaže Željko Zeljković, preduzetnik iz Kikinde.

"U postojećim uslovima kreditiranja kamate su vrlo visoke, a krediti u globalu nepovoljni. Tim pre, bilo koja pomoć države, fondova nama mnogo znači", dodaje Dragan Komanov, preduzetnik iz Kikinde.

U toku prošle godine, Razvojna agencija Srbije je kroz programe podrške namenjene sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika podržala više od hiljadu i 100 projekata sa oko 900 miliona dinara. Za šest ovogodišnjih aktuelnih programa programa namenjenih početnicima u poslovanju, inovacijama, unapređenju konkurentnosti, unapređenju ekonomskog razvoja, nastupu na stranim tržištima i promociji izvoza, opredeljeno je 435 miliona dinara.

Za sve dodatne informacije o procesu prijavljivanja, uslovima, rokovima konkursa zainteresovani treba da se obrate najbližoj regionalnoj razvojnoj agenciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik