Neznatan rast odobrenih kredita

Bez autora
Apr 25 2017

Banke su na kraju januara odobrile kredite od ukupno 2,42 milijarde eura, što je neznatan rast na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na januar prošle godine odobreno je 1,5 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita u januaru je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 0,85 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG. Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 81,2 odsto. Ukupni depoziti na kraju januara na mjesečnom nivou zabilježili pad od 0,7 odsto na 2,85 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 9,4 odsto. Oročeni depoziti činili su 44 odsto ukupnih, a oni po viđenju 55,4 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

Neznatan rast odobrenih kreditaBanke su na kraju januara odobrile kredite od ukupno 2,42 milijarde eura, što je neznatan rast na mjesečnom nivou.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na januar prošle godine odobreno je 1,5 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita u januaru je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 0,85 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 81,2 odsto.

Ukupni depoziti na kraju januara na mjesečnom nivou zabilježili pad od 0,7 odsto na 2,85 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 9,4 odsto.

Oročeni depoziti činili su 44 odsto ukupnih, a oni po viđenju 55,4 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti tri mjeseca do jedne godine, 45,4 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 42,6 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju januara iznosili su oko 1,53 milijarde eura, neznatno manje nego u decembru, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 6,9 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 53,3 odsto, a oni po viđenju 46,7 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik