Saveti za uštedu električne energije u domu

Bez autora
Apr 25 2017

Iako cena energenata neprestano raste, čini se da ih građani Srbije iz godine u godinu rasipaju. Tema energetske efikasnosti tek od nedavno dobija na značaju u našoj zemlji, budući da po ovom osnovu godišnje možemo uštedeti više od milijardu evra. Iako ulaganje u „pametnu infrastrukturu“ predstavlja veoma komplikovan i skup projekat, dugoročno bi doneo brojne benefite, kako u vidu značajne uštede energenata, tako i u pogledu zaštite životne sredine. Međutim, svako od nas može uticati na poboljšanje energetske efikasnosti u sopstvenom domu i po tom osnovu ostvariti primetnu uštedu. Iako će se mnogima mesečne uštede učiniti malim, možda čak i beznačajnim, na godišnjem nivou ova suma može dostići značajno visok iznos. Osim toga, ukoliko uspete da smanjite potrošnju u sopstvenom domaćinstvu za svega nekoliko procenata, to će biti još jedan korak ka globalnom cilju smanjenja potrošnje energenata i očuvanja životne sredine.

Saveti za uštedu električne energije u domuIako cena energenata neprestano raste, čini se da ih građani Srbije iz godine u godinu rasipaju. Tema energetske efikasnosti tek od nedavno dobija na značaju u našoj zemlji, budući da po ovom osnovu godišnje možemo uštedeti više od milijardu evra. Iako ulaganje u „pametnu infrastrukturu“ predstavlja veoma komplikovan i skup projekat, dugoročno bi doneo brojne benefite, kako u vidu značajne uštede energenata, tako i u pogledu zaštite životne sredine.

Međutim, svako od nas može uticati na poboljšanje energetske efikasnosti u sopstvenom domu i po tom osnovu ostvariti primetnu uštedu. Iako će se mnogima mesečne uštede učiniti malim, možda čak i beznačajnim, na godišnjem nivou ova suma može dostići značajno visok iznos. Osim toga, ukoliko uspete da smanjite potrošnju u sopstvenom domaćinstvu za svega nekoliko procenata, to će biti još jedan korak ka globalnom cilju smanjenja potrošnje energenata i očuvanja životne sredine.

U nastavku Vam donosimo nekoliko saveta zahvaljujući kojima možete ostvariti uštedu energije i smanjiti troškove.

1. Potrošnja klima uređaja

Bliži se leto, a zajedno sa njim i učestalo korišćenje klima uređaja koji predstavljaju jedan od najvećih potrošača energije. Na potrošnji klima uređaja možete uštedeti tako što ćete smanjiti temperaturu. Na samo jednom nižem stepenu možete uštedeti oko tri odsto struje. Takođe, nema potrebe da klima uređaj bude upaljen čitav dan, posebno ukoliko imate dobru izolaciju. Podesite termostat tako da se uređaj ugasi kada niste kući, odnosno da se upali u periodu kada treba da stignete. Pritom, razlika u temperaturi napolju i unutra ne sme biti veća od 10 stepeni. Ne postavljajte lampe ili druge elektonske uređaje blizu klima uređaja, jer zrače toplotom i zagrevaju prostor. Kako biste dodatno poboljšali efikasnost hlađenja, redovno perite filtere koji se nalaze u vašem klima uređaju.

2. Potrošnja rasladnih uređaja

Pored klima uređaja, veliki potrošači energije u domu su rashladni uređaji, odnosno frižideri i zamrzivači. Ovi uređaji troše dosta energije pre svega zbog činjenice da su konstantno uključeni u struju. Ukoliko smanjite temperaturu hlađenja na srednji nivo, možete smanjiti potrošnju za 10 do 15 procenata. Potrudite se da ne držite vrata ovih uređaja predugo otvorenim, jer i na ovaj način dolazi do rasipanja energije.Takođe, ukoliko pomerite frižider i zamrzivač najmanje 10 centimetara od zida, oni se neće pregrejavati, pa i na ovaj način možete uštedeti energiju. Ukoliko imate više zamrzivača, potrudite se da sve prepakujte sve u jedan. Povremeno očistite od prašine zadnju stranu uređaja gde se oslobađa toplota, jer zaprljane cevi često otežavaju prelaz toplote i povećavaju potrošnju struje.

3. Potrošnja veš mašine

Pored uključivanja veš mašine posle ponoći, kada su jeftiniji kilovati električne energije, postoji još nekoliko trikova za smanjenje potrošnje ovog uređaja. Tako na primer, ukoliko veš perete na 40, a ne na 60 stepeni, mašina će trošiti dvostruko manje struje. Osim toga, potrudite se da bubanj uvek napunite do maksimuma, sledeći tehnička uputstva koja stoje uz mašinu. Naime, polovično napunjena mašina je potpuno neisplativa, jer za istu količinu veša morate je dva puta uključivati. Prenatrpana veš mašina takođe nije idealna opcija, jer ona tada troši više struje uz lošije rezultate pranja. Kada govorimo o sušenju veša, najvažnija ušteda se postiže dobro centrifugiranim rubljem, stoga bi centrifuga veš mašine trebala imati najmanje 1000 okretaja u minutu. Podešavanjem centrifuge na 1600 okretaja u minutu možete kod sušenja uštedeti i do 30% električne energije.

4. Potrošnja šporeta

Što se tiče kuhinjske opreme, energija se može štedeti uz pomoć šporeta koji imaju indukcione ploče, jer se tada greje samo površina posude koja leži na ringli, tako da nema razbacivanja energije na prazan prostor. Iako je nabavka obih ploča nešto skuplja investicija, ušteda koja se ostvaruje njihovim korišćenjem dostiže čak 40%. Međutim, ukoliko imate šporet sa ringlama različitih dimenzija, potrudite se da koristite posude čiji je prečnik približno jednak prečniku ringle. Ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta pre kraja, jer će se hrana kuvati ili peći još neko vreme dok se uređaj hladi. Koristite ekspres lonac za kuvanje, jer se za nekoliko puta  ubrzava proces kuvanja uz istovremenu uštedu struju. Takođe, koristite šerpe koje imaju poklopce. Vrata rerne držite otvorena što kraće, jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% toplote. Zaprljane rerne troše više energije nego one koje se redovno čiste.

5. Potrošnja bojlera

Bojler takođe spada u grupu najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu, pa malim promenama u navikama možete dosta uštedeti na mesečnom nivou. Potrudite se da ga uključujete tokom večernjih ili noćnih sati, jer je tada najmanje opterećenje na mreži. Naime, koliko god vladalo mišljenje da kada je bojler uključen ceo dan on samo dogoreva vodu, praksa pokazuje drugačije. Bojler kada se ne koristi gubi energiju, odnosno voda u njemu se hladi, tako da se on po nekoliko puta tokom dana pali i gasi kako bi dogrevao ohlađenu vodu. Zbog toga je najjeftinija opcija da on ostane uključen samo tokom noći. Takođe, ukoliko spustite termostat na bojleru sa 51 na 49 stepeni Celzijusa i uštedećete oko pet odsto električne energije koju troši grejač, bez smanjenja količine tople vode.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik