Obnova zadrugarstva i revitalizacija sela u Srbiji

Bez autora
Apr 25 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić razgovarao je danas sa članovima Odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), koji su dali punu podršku konceptu obnove zadrugarstva i revitalizacije sela u Srbiji. Krkobabić i članovi pomenutog odbora, koje je predvodio akademik Dragan Škorić, postigli su dogovor o zajedničkom delovanju Kabineta ministra bez portfelja, SANU-a, naučnih instituta, zadružnih saveza i svih drugih relevantnih činioca. Prvi korak u realizaciji ovog koncepta je Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u ovoj godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu. Program će početi da se sprovodi u prvoj polovini maja, a ukupan iznos podsticajnih sredstava predviđenih budžetom Srbije za ovu godinu iznosi 200 miliona dinara.

Obnova zadrugarstva i revitalizacija sela u SrbijiMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić razgovarao je danas sa članovima Odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), koji su dali punu podršku konceptu obnove zadrugarstva i revitalizacije sela u Srbiji.

Krkobabić i članovi pomenutog odbora, koje je predvodio akademik Dragan Škorić, postigli su dogovor o zajedničkom delovanju Kabineta ministra bez portfelja, SANU-a, naučnih instituta, zadružnih saveza i svih drugih relevantnih činioca.

Prvi korak u realizaciji ovog koncepta je Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u ovoj godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu.

Program će početi da se sprovodi u prvoj polovini maja, a ukupan iznos podsticajnih sredstava predviđenih budžetom Srbije za ovu godinu iznosi 200 miliona dinara.

Maksimalan iznos od 6,25 miliona dinara namenjen je kao namenski podsticaj za osnivanje novih zadruga, a iznos do 12,5 miliona dinara predviđen je za razvojne projekte postojećih zemljoradničkih zadruga.

Značajnu ulogu u ovom programu imaće i jedinice lokalne samouprave, Zadružni savez Srbije i regionalni zadružni savezi.

Na sastanku je zaključeno da se pokrene zajednička inicijativa za formiranje Nacionalnog zadružnog saveta Republike Srbije, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik