Najpovoljnije destinacije za vikend putovanje

Bez autora
Apr 26 2017

Međunarodni praznik rada se i ove godine obeležava neradnim danima, što u zbiru sa predstojećim vikendom donosi ukupno četiri slobodna dana u kojima možete uživati sa svojom porodicom i prijateljima. Ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete provesti ovaj praznik, a niste ljubitelj roštiljanja u prirodi, u nastavku teksta Vam donosimo nekoliko ideja gde možete provesti odmor. Imajući u vidu da se radi o kraćem odmoru, bitno je napomenuti da smo se za izbor destinacija vodili najpre geografskom blizinom destinacija, a zatim i cenom koštanja izleta. Na ovim destinacijama možete provesti sjajan vikend, uživati u lokalnim specijalitetima, videti nešto novo, a da Vas to ne košta previše...

Međunarodni praznik rada se i ove godine obeležava neradnim danima, što u zbiru sa predstojećim vikendom donosi ukupno četiri slobodna dana u kojima možete uživati sa svojom porodicom i prijateljima. Ukoliko još uvek niste odlučili gde ćete provesti ovaj praznik, a niste ljubitelj roštiljanja u prirodi, u nastavku teksta Vam donosimo nekoliko ideja gde možete provesti odmor.

Imajući u vidu da se radi o kraćem odmoru, bitno je napomenuti da smo se za izbor destinacija vodili najpre geografskom blizinom destinacija, a zatim i cenom koštanja izleta. Na ovim destinacijama možete provesti sjajan vikend, uživati u lokalnim specijalitetima, videti nešto novo, a da Vas to ne košta previše.

Najpovoljnije destinacije za vikend putovanje

1. Temišvar, Rumunija

Temišvar je jedna od najbližih inostranih turističkih destinacija srpskim turistima. Nalazi se u središnjem delu Banata i sa 450.000 stanovnika predstavlja treći najveći grad u Rumuniji. Temišvar je grad duge istorije, bogate kulture, ali i prelepe arhitekture zbog čega ga često nazivaju i „Malim Bečom“. Glavnu turističku atrakciju predstavlja staro gradsko jezgro sa tri glavna trga čije znamenitosti na najbolji način opisuju burne istorijske događaje koji se se dešavali u ovom gradu. Osim toga, u Temišvaru možete uživati u prelepim parkovima, kao i u šarmantnim restoranima smeštenim na obali reke Begej. Ono što možda niste znali o ovom gradu, jesto to da je Temišvar prvi grad u Evropi koji je imao tramvaje koje vuku konji, a takođe je i prvi grad posle Njujorka koji je uveo električno ulično osvetljenje. Temišvar je i važan univerzitetski grad prepun studenata, pa možete uživati i u čarima odličnog noćnog provoda. Naši turisti prepoznaju ovaj grad kao odličnu destinaciju za šoping, zbog tog što se u njemu nalazi jedan od najvećih šoping molova u Rumuniji - Julius Mol. S obzirom da se nalazi u blizini mnogih gradova u Srbiji, ovaj grad predstavlja jednu od omiljenih destinacija za jednodnevni izlet, vikend putovanje ili produženi vikend, pa možete iskoristiti slobodne dane kako biste ga posetili.

Najpovoljnije destinacije za vikend putovanje

2. Sofija, Bugarska

Još jednu nezaboravnu avanturu možete doživeti već u komšiluku, tačnije u prestonici Bugarske – Sofiji.  Sa svojih 1.300.000 stanovnika predstavlja trinaestu po veličini prestonicu u Evropskoj uniji, a ujedno je politički, ekonomski, obrazovni i kulturni centar Bugarske. Tokom svoje duge istorije, Sofija se konstantno  menjala i razvijala, a  svaka istorijska etapa je ostavila svoj trag u oblikovanju današnjeg izgleda grada. Centralno mesto koje okupira pažnju svih posetilaca ovog grada, jeste velelepni hram posvećen Aleksandru Nevskom, u narodu poznatijem kao Zlatna crkva. Ovaj hram je drugi po veličini na Balkanu, posle Hrama Svetog Save u Beogradu. Osim ovog impozantnog hrama koji predstavlja razglednicu Sofije, u ovom gradu možete šetati širokim bulevarima, uživati u hladu mnogih besprekorno uređenih parkova, ali i degustirati nacionalne specijalitete u glavnoj ulici načičkanoj brojnim kafićima i restoranima. Takođe, možete prošetati bulevarom Cara Osloboditelja gde ćete naići na predivnu Rusku crkvu preko puta koje se nalazi veliko, crveno, ukrašeno jaje koje Bugari zovu ‘’Jaje sreće’’, koje predstavlja svojevrsnu atrakciju. Mnoge građevina koje predstavljaju najvažnije instucije Bugarske, svojom arhitekturom i stilom gradnje svakako će Vam okupirati pažnju dok šetate ovim gradom. Sofija je takođe poznata i kao šoping destinacija za naše turiste, zbog nekoliko ogromnih tržnih centara gde možete pronaći sve što Vam je neophodno. Ovaj grad je udaljen od Niša na svega 135 kilometara, dok je od Beograda udaljen na 327 kilometara, pa predstavlja idealnu vikend destinaciju.

Najpovoljnije destinacije za vikend putovanje

3. Budimpešta, Mađarska

Poznata kao „Kraljica Dunava“, Budimpešta je glavni grad Mađarske, a ujedno i jedan je od najlepših gradova srednje Evrope. Sa preko 1,7 miliona stanovnika, Budimpešta predstavlja glavni politički, industrijski, trgovački i saobaraćajni centar zemlje. Ovaj grad svojom lepotom očarava milione turista širom sveta, a njegova blizina mnogim gradovima u Srbiji čine ga jednom od omiljenih vikend destinacija naših turista. Čak i ako odete na samo jedan dan u Budimpeštu, sigurno ćete uspeti da obiđete neke od glavnih znamenitosti poput Vaci ulice, Trga Heroja, Lančanog mosta, nadaleko poznatog Parlamenta, Budimskog dvorca ili Ribarske kule. Ovaj grad je pun širokih bulevara i uskih poprečnih ulica, a tragovi Austrougarskog carstva vidljivi su na svakom koraku, pa Vas impozantna arhitektura brojnih građevima neće ostaviti ravnodušnim. Brojna šetališta pored Dunava oduševiće sve ljubitelje prirode, a osim toga možete krstariti ovom rekom i razgledati grad iz potpuno drugačije perspektive. Ovaj grad nudi za svakog po nešto, od brojnih muzeja, umetničkih galerija, preko zabavnih parkova, sve do nezaboravnog noćnog provoda. Osim toga, u ovom gradu možete uživati u šopingu u nekom od mnogobrojnih tržnih centara. Cene jednodnevnih izleta do Budimpešte variraju između 20 i 35 evra po osobi ukoliko na ovo putovanje idete preko agencije, dok se cene aranžmana sa uključenim noćenjima kreću od 50 evra pa naviše.

Najpovoljnije destinacije za vikend putovanje

4. Solun, Grčka

Solun je drugi je grad po veličini u Grčkoj, odmah posle Atine, a nalazi se na vrhu Solunskog zaliva. Takođe, Solun je jedan od najstarijih gradova u Evropi, osnovan od strane kralja Kasandara još 315. godine pre nove ere. Veruje se da je dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog. Iako Solun nema puno antičkih ruševina, on obiluje ostacima rimske i vizantijske istorije, umetnosti i religije. Ovde možete uživati u izuzetnoj hrani, slatkišima, odličnom šopingu, nezaboravnom noćnom životu, koncertima, kulturnim i umetničkim sadržajima. Glavna turističke atrakcije su Crkva Agiosa Dimitriosa iz 4. Veka, zatim grob Filipa II, oca Aleksandra Velikog, Aristotelov trg, fascinantna Bela Kula, rimska Rotunda, kao i Galerijev luk u Kamari. Solun je univerzitetski grad, pun mladih ljudi i studenata, pa su i cene u lokalnim kafićima i restoranima prilagođene njihovom budžetu. Osim toga, upravo oni pružaju gradu posebnu energiju i veselu atmosferu, pa tako u Solunu možete uživati u odličnom noćnom provodu u brojnim klubovima i diskotekama. Imajući u vidu njegovu lokaciju i činjenicu da je veoma važna trgovačka luka, Solun predstavlja raj za kupoholičare. Solun je Beograda udaljen 640 kilometara, a od Niša 424 kilometara, pa ga njegova blizina čini odličnom vikend destinacijom. Cene jednodnevnih izleta do ovog grada kreću se između 20 i 30 evra, dok za aranžmane koji uključuju noćenja morate izdvojiti nešto veći iznos.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik