MMF: Faktori rasta mogu biti i veći od tri do tri i po odsto

Bez autora
Apr 26 2017

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je da je fokus te institucije u našoj zemlji na strukturnim reformama i promociji modernih sektora, koji su ključni za održivost i razvoj srpske privrede. Sosa je rekao da su rezultati srpske privrede, naročito kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji, impresivni u poslednjih nekoliko godina, i konstatovao da je uložen veliki napor kako bi se taj rezultat postigao.Sada se vidi da faktori rasta mogu da budu veći od 3-3,5 odsto u narednih nekoliko godina. Sadašnja stopa rasta nije dovoljna za rast BDP-a. Potrebno je da bude bar pet odsto, a to je moguće samo ukoliko realizujete sve reforme, podržite rast privatnog sektora, ali i podržite reformu državnih preduzeća, kako bi se unapredilo poslovno okruženje, rekao je Sosa.

MMF: Faktori rasta mogu biti i veći od tri do tri i po odstoŠef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je da je fokus te institucije u našoj zemlji na strukturnim reformama i promociji modernih sektora, koji su ključni za održivost i razvoj srpske privrede.

Sosa je rekao da su rezultati srpske privrede, naročito kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji, impresivni u poslednjih nekoliko godina, i konstatovao da je uložen veliki napor kako bi se taj rezultat postigao.

"Sada se vidi da faktori rasta mogu da budu veći od 3-3,5 odsto u narednih nekoliko godina. Sadašnja stopa rasta nije dovoljna za rast BDP-a. Potrebno je da bude bar pet odsto, a to je moguće samo ukoliko realizujete sve reforme, podržite rast privatnog sektora, ali i podržite reformu državnih preduzeća, kako bi se unapredilo poslovno okruženje", rekao je Sosa.

On je dodao da je neophodan napredak u oblasti vladavine prava i zaštite ugovora.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Danijel Berg saglasio se da je bilo napretka na makroekonomskom planu i poslovnoj klimi u našoj zemlji i ocenio da su investicije značajno porasle, što je, kako je rekao, dobar znak. 

"Sve to ide u prilog tome da će se kreditni rejting Srbije poboljšati i da će Srbija postati privlačnije mesto za rad i život", rekao je Berg.

Dodao je da je svestan da srpska vlada želi da napravi još veći napredak na svetskoj Duing biznis listi, odnosno da Srbija dospe među prvih 20-30 zemalja.

"Zato mora da se radi na unapređenju bezbednosti ugovora, alternativnog rešavanja sporova, što je veoma važno za poslovno okruženje", rekao je Berg.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik