Crnogorski Telekom: EBITDA u prvom kvartalu pala 17%

Bez autora
Apr 26 2017

Crnogorski Telekom ostvario je u prvom kvartalu ove godine neto dobit od oko 600 hiljada eura, oko dva miliona eura manju nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopštili su predstavnici kompanije. Oni su kazali da je operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, bila niža 1,2 miliona eura ili 17 odsto i iznosila je 6,1 milion eura. Kompanija je u prvom kvartalu ostvarila prihode od 19,8 miliona eura, što je osam odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Smanjenje prihoda je vezano za efekte regulacije, povećane konkurencije na tržištu fiksnog pristupa, ubrzane supstitucije fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja, navodi se u saopštenju.

vCrnogorski Telekom: EBITDA u prvom kvartalu pala 17%Crnogorski Telekom ostvario je u prvom kvartalu ove godine neto dobit od oko 600 hiljada eura, oko dva miliona eura manju nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopštili su predstavnici kompanije.

Oni su kazali da je operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje, bila niža 1,2 miliona eura ili 17 odsto i iznosila je 6,1 milion eura.

Kompanija je u prvom kvartalu ostvarila prihode od 19,8 miliona eura, što je osam odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

„Smanjenje prihoda je vezano za efekte regulacije, povećane konkurencije na tržištu fiksnog pristupa, ubrzane supstitucije fiksne telefonije i smanjenog obima dolaznog saobraćaja", navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Milija Zeković, kazao je da su smanjenje prihoda u odnosu na isti period prošle godine uslovili, pored pritiska regulacije, i sve veća konkurencija u segmentu fiksne telefonije, ali i promjene potreba korisnika.

„Evidentno je da se telekomunikaciono tržište suočava sa brojnim izazovima na koje treba odgovoriti i u skladu sa kojima treba napraviti i određene promjene, da bi se unaprijedilo ukupno poslovanje. Upravo smo tome u cjelosti posvećeni u periodu koji je pred nama i vjerujem da će naš dalji rad donijeti željene rezultate", rekao je Zeković.

On je naveo da je zadovoljan činjenicom da su na pravi način i u vrlo kratkom roku iskoristili radio-frekvencijske resurse i već do kraja marta pokrili 4G signalom 95 odsto naseljene teritorije Crne Gore.

„Ono što smo prošle godine obećali, ispunili smo i mnogo prije zadatog roka, a nastavićemo sa ulaganjima", dodao je Zeković.

Optička mreža je sada dostupna u preko 57 hiljada domaćinstava, što predstavlja 30 odsto njihovog ukupnog broja u Crnoj Gori. Broj korisnika optičke mreže je porastao 25 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosio je 14,5 hiljada.

„Broj korisnika mobilnog interneta značajno je povećan u odnosu na isti period prošle godine, 16 odsto na 147 hiljada", dodaje se u saopštenju.

Na kraju izvještajnog perioda korisnici Crnogorskog Telekoma su koristili 353 hiljade SIM kartica, što je 19 hiljada ili šest odsto više u poređenju sa prošlom godinom. Baza postpejd kartica se uvećala 25 hiljada ili 15 odsto, dok je baza pripejd SIM kartica smanjena šest hiljada.

Crnogorski Telekom je ostao lider na tržištu u postpejd segmentu.

„Održali smo poziciju lidera u postpejd segmentu, a naš je cilj da ostvarimo tu poziciju i u svim ostalim segmentima. Kada je u pitanju fiksna mreža, nastavili smo sa širenjem optike i ona je sada dostupna u preko 57 hiljada domaćinstava. Ponudili smo i vrlo kvalitetna nova rješenja za pristup internetu u fiksnoj telefoniji kao što je turbo DSL", naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, kompanija će nastaviti sa daljim ulaganjima i inovacijama u želji da očuva poziciju tehnološkog lidera na tržištu.

„U periodu koji slijedi veliku pažnju posvetićemo korisničkom servisu, jer je odnos sa korisnicima segment koji moramo unaprijediti i kojem se moramo u potpunosti posvetiti. Ono što me posebno raduje i što je svakako obilježilo protekli period, jesu društveno-odgovorne aktivnosti, prije svega volonterske akcije zaposlenih, ali i donacije zdravstvenom sistemu Crne Goru, čime smo iznova potvrdili da ulažemo u zajednicu i brinemo o društvu u okviru kojeg poslujemo", zaključio je Zeković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik