Usvojen Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju

Bez autora
Apr 26 2017

U nastavku redovne sjednice poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su usvojili dugo najavljivani zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Prethodno nije prošao nijedan amandman, od 91. uloženog.Podsjetimo, od usvajanja ovog zakona zavisila je sudbina 400 hiljada penzionera i još najmanje toliko članova njihovih porodica, kao i nastavak realizacije Reformske agende, saopćeno je iz Vlade. Cilj je da se uvode potpuna pravičnost i red u penzijski sistem, te postigne finansijska stabilnost.

Usvojen Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranjuU nastavku redovne sjednice poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su usvojili dugo najavljivani zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO).

Prethodno nije prošao nijedan amandman, od 91. uloženog.

Podsjetimo, od usvajanja ovog zakona zavisila je sudbina 400 hiljada penzionera i još najmanje toliko članova njihovih porodica, kao i nastavak realizacije Reformske agende, saopćeno je iz Vlade. Cilj je da se uvode potpuna pravičnost i red u penzijski sistem, te postigne finansijska stabilnost.

Svrha izmjena Zakona o radu je kvalitetnija i efikasnija implementacija postojećeg Zakona o radu i sprečavanje nerealnih utuživanja po osnovu različito regulisanih prava iz radnog odnosa.

Nasir Beganović iz SBB-a je rekao da je Zakon o PIO novi reformski zakon koji će omogućiti ispravniju raspodjelu penzija. Bodovni sistem je pravedniji od dosadašnjeg.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik