Kolektor pokreće proizvodnju u Srpcu

Bez autora
Apr 26 2017

Laktaška firma "Kolektor CCL" otvoriće do kraja godine proizvodni pogon u Srpcu u kojem bi trebalo da bude zaposleno 30 radnika. Dogovor o pokretanju proizvodnje uslijedio je nakon višemjesečnih pregovora ove firme sa opštinskom upravom iz Srpca. Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević izrazio je zadovoljstvo što će nakon dužeg vremena u ovoj lokalnoj zajednici biti otvorena nova fabrika. Proizvodnja bi trebalo da počne u novembru i u skladu s potrebama tržišta konstantno će se širiti, pa bi samim tim i broj radnika u budućnosti trebalo da bude veći, rekao je Dragosavljević. Firma "Kolektor CCL" je nedavno u Srpcu organizovala prezentaciju kojoj je prisustvovalo više od 500 ljudi, a poslije nje je podneseno 300 prijava za rad. Ova laktaška firma nalazi se u sastavu slovenačke kompanije "Kolektor" iz Idrije koja ima 30 preduzeća u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Kolektor pokreće proizvodnju u SrpcuDirektor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić danas je potpisao Protokol o saradnji s direktorima Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH u vezi sa statističkim izvještavanjem o radnim dozvolama izdatim stranim državljanima u Bosni i Hercegovini.

Protokol je izrađen radi unapređenja statističkog izvještavanja o izdatim radnim dozvolama strancima u BiH za potrebe praćenja odobrenih kvota za izdate radne dozvole, izrade godišnjeg Migracionog profila BiH i usklađivanja sa Uredbom 862/2007 Evropskog parlamenta.

Također, Protokolom je definirano na koji način će biti korištena baza podataka koju je izradila Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Baza je kreirana tako da se popunjava samo onim podacima koji su potrebni za izvještavanje (bez ličnih podataka) i zahtjeva vrlo malo vremena za svaki pojedinačni unos i znatno skraćuje procedure izvještavanja.

Takav način prikupljanja podataka osigurava zadovoljavajući nivo dostupnosti, harmonizacije i razmjene statističkih podataka o radnim migracijama, s obzirom na to da tijela nadležna za izdavanje radnih dozvola strancima vrše direktan unos definiranih podataka u zajedničku bazu podataka, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.Laktaška firma "Kolektor CCL" otvoriće do kraja godine proizvodni pogon u Srpcu u kojem bi trebalo da bude zaposleno 30 radnika.

Dogovor o pokretanju proizvodnje uslijedio je nakon višemjesečnih pregovora ove firme sa opštinskom upravom iz Srpca.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević izrazio je zadovoljstvo što će nakon dužeg vremena u ovoj lokalnoj zajednici biti otvorena nova fabrika.

- Proizvodnja bi trebalo da počne u novembru i u skladu s potrebama tržišta konstantno će se širiti, pa bi samim tim i broj radnika u budućnosti trebalo da bude veći - rekao je Dragosavljević.

Firma "Kolektor CCL" je nedavno u Srpcu organizovala prezentaciju kojoj je prisustvovalo više od 500 ljudi, a poslije nje je podneseno 300 prijava za rad. Ova laktaška firma nalazi se u sastavu slovenačke kompanije "Kolektor" iz Idrije koja ima 30 preduzeća u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi. U Laktaše je stigla u junu 2005. godine i počela sa 60 radnika, da bi trenutno broj zaposlenih dostigao 380. Prije dvije godine izgradili su i modernu fabriku u Klašnicama, tako da danas posluju na dvije lokacije na području laktaške opštine.

- Njihov proizvodni program baziran je na dvije grane - proizvodnji komutatora za automobilsku industriju, ručne i kućanske aparate i industrijske mašine i proizvodnji elektrokomponenti, odnosno prigušnica i transformatora. "Kolektor" se bavi i energetikom, industrijskim razvojem i građevinarstvom - podsjetio je Dragosavljević.

Promet laktaškog "Kolektora" je prošle godine iznosio oko 17,5 miliona evra, a 99 odsto proizvoda namijenjeno je za izvoz.

Ambiciozni planovi

"Kolektor" do 2019. godine planira kontinuiran rast poslovanja, tako da bi izvoz laktaške fabrike trebalo da dostigne 24 miliona evra.

Prošlogodišnji promet "Kolektora" na svjetskom nivou iznosio je 500 miliona, a ukoliko bude ostvaren planirani rast, u naredne dvije godine trebalo bi da dostigne 750 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik