Dodatna penzija za sigurniju starost

Bez autora
Apr 26 2017

Prvi dobrovoljni penzijski fond u RS donijeće niz pozitivnih efekata, jer će zaposlenima omogućiti dodatne prihode za sigurniju starost, preduzećima jeftin sistem stimulacije radne snage, a državi smanjenje pritiska na budžet za isplatu penzija i kapital za ulaganje. Evropski dobrovoljni penzijski fond (EPF), prvi dobrovoljni penzijski fond u BiH, trebalo bi da počne sa radom i prijemom prvih uplata doprinosa u avgustu ili septembru. Njegovi osnivači Skupna pokojninska družba iz Ljubljane, Evropska banka za obnovu i razvoj i Penzijski rezervni fond RS istakli su na prezentaciji planova rada održanoj u slovenačkoj prestonici da imaju velika očekivanja na tržištu Srpske. Tomaž Završnik iz Skupne pokojninske družbe, koji će biti direktor novoosnovanog Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom, rekao je da je ovo veoma važan korak u reformi penzijskog sistema u RS.

Dodatna penzija za sigurniju starostPrvi dobrovoljni penzijski fond u RS donijeće niz pozitivnih efekata, jer će zaposlenima omogućiti dodatne prihode za sigurniju starost, preduzećima jeftin sistem stimulacije radne snage, a državi smanjenje pritiska na budžet za isplatu penzija i kapital za ulaganje.

Evropski dobrovoljni penzijski fond (EPF), prvi dobrovoljni penzijski fond u BiH, trebalo bi da počne sa radom i prijemom prvih uplata doprinosa u avgustu ili septembru. Njegovi osnivači Skupna pokojninska družba iz Ljubljane, Evropska banka za obnovu i razvoj i Penzijski rezervni fond RS istakli su na prezentaciji planova rada održanoj u slovenačkoj prestonici da imaju velika očekivanja na tržištu Srpske.

Tomaž Završnik iz Skupne pokojninske družbe, koji će biti direktor novoosnovanog Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom, rekao je da je ovo veoma važan korak u reformi penzijskog sistema u RS.

- Osnivači fonda su respektabilne finansijske institucije i radi se o dugoročnom projektu dobrovoljne štednje za starost. Dobrovoljno penzijsko osiguranje je drugačije od ostalih vidova osiguranja i glavna karakteristika su mu poreske olakšice koje mu daju veliku prednost. Nadam se da će svi društveno odgovorni poslodavci prepoznati olakšice i ponašati se društveno odgovorno prema svojim radnicima i zajedno sa nama im obezbijediti sigurniju budućnost kroz uplaćivanje dijela premije oslobođenog od plaćanja poreza i doprinosa. Ciljna grupa su poslodavci, a na nama je da uvjerimo i radnike da dio uplaćuju sami i do maksimuma iskoriste poreske olakšice ako ih već nije iskoristio poslodavac - rekao je Završnik.

Zakonom je predviđeno da poslodavci budu oslobođeni nameta na uplate u dobrovoljni penzijski fond u iznosu do 100 KM mjesečno. Zahvaljujući tome poslodavac u dogovoru sa radnikom može da mu umanji platu za iznos koji uplaćuje u dobrovoljni penzijski fond. Na računu radnika, osim uplaćenog iznosa, završavaju i pripadajući doprinosi, koje bi poslodavac svakako morao da uplati prilikom isplate plate, čime ga značajno stimuliše bez dodatnih troškova.

Članica uprave PREF-a i budući izvršni direktor u Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu Gordana Drobnjak kaže da novac koji se uplaćuje za dobrovoljno penzijsko osiguranje pripada pojedincu i akumulira se u fondu, što je velika prednost u odnosu na klasični državni penzioni fond u koji se uplaćuju svi doprinosi i odmah isplaćuju za penzije.

- Zato je ovo odličan vid štednje za starost. Ukoliko su doprinosi uplaćivani kontinuirano pet godina, moguće je već sa 53 godine početi povlačiti ta sredstva, a to se mora učiniti nakon 70. godine - rekla je Drobnjakova.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je ideja dobra.

- Dobrovoljni penzijski fond doprinijeće sigurnijoj budućnosti jer je Fond PIO neodrživ. Ako želimo sigurnu penziju i starost, moramo razmišljati na drugi način. Nema više generacijske solidarnosti i svako mora sebi zaraditi novac za stare dane - kazao je Škrebić.

S njim je saglasna i stručna saradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević, ističući da dobrovoljni penzijski fond omogućava sigurnije penzionerske dane.

- Poreske olakšice poslodavcima treba da budu motiv da nagrade zaposlene. Jedino pitanje je koliko će radnici biti u mogućnosti da izdvajaju novac, s obzirom na to da veliki broj njih ima niske plate - kazala je Radoševićeva.

Radnici koji se odluče za uplate doprinosa uz redovnu penziju će imati i dodatne prihode iz dobrovoljnog penzijskog fonda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik