Iz klupe - u fabriku

Bez autora
Apr 27 2017

U okviru saradnje italijanskih preduzetnika i obrazovnih ustanova Zrenjanina biće organizovan "Dan otvorenih vrata italijanske privrede 2017", koji će učenicima i studentima omogućiti da se upoznaju sa radnim ambijentom i potrebama italijanskih poslodavaca u gradu na Begeju. Tim povodom, potpisan je memorandum o saradnji između udruženja za unapređenje ekonomsko-socijalnih odnosa Italije i Srbije "Konfindustrija Srbija" i Grada Zrenjanina. Matična centrala "Konfindustrije" u Rimu ima tradiciju dužu od jednog veka. U našoj zemlji deluje od 2012. godine, a memorandum predviđa da se kroz novi projekat promovišu preduzetništvo i dualni sistem obrazovanja. U Zrenjaninu posluju četiri italijanske kompanije koje zapošljavaju više od 600 radnika, uz tendenciju da se taj broj uveća. Najbolji primer je "Fulgar", koji proizvodi sintetička prediva za tekstilnu industriju. Dosad je četiri puta širio kapacitete u ovdašnjoj industrijskoj zoni i povećavao broj zaposlenih. Tesno sarađuje sa zemljačkom fabrikom "Pompeja", u komšiluku, koju snabdeva sirovinama za izradu donjeg veša i čarapa.

Iz klupe - u fabrikuU okviru saradnje italijanskih preduzetnika i obrazovnih ustanova Zrenjanina biće organizovan "Dan otvorenih vrata italijanske privrede 2017", koji će učenicima i studentima omogućiti da se upoznaju sa radnim ambijentom i potrebama italijanskih poslodavaca u gradu na Begeju.

Tim povodom, potpisan je memorandum o saradnji između udruženja za unapređenje ekonomsko-socijalnih odnosa Italije i Srbije "Konfindustrija Srbija" i Grada Zrenjanina. Matična centrala "Konfindustrije" u Rimu ima tradiciju dužu od jednog veka. U našoj zemlji deluje od 2012. godine, a memorandum predviđa da se kroz novi projekat promovišu preduzetništvo i dualni sistem obrazovanja.

U Zrenjaninu posluju četiri italijanske kompanije koje zapošljavaju više od 600 radnika, uz tendenciju da se taj broj uveća. Najbolji primer je "Fulgar", koji proizvodi sintetička prediva za tekstilnu industriju. Dosad je četiri puta širio kapacitete u ovdašnjoj industrijskoj zoni i povećavao broj zaposlenih. Tesno sarađuje sa zemljačkom fabrikom "Pompeja", u komšiluku, koju snabdeva sirovinama za izradu donjeg veša i čarapa.

- U dosadašnjoj praksi primetili smo da naše obrazovanje ne prati u potpunosti potrebe privrede i tržišta, pa se deca školuju za profile koji nemaju perspektivu, niti nude mogućnost za zaposlenje. Nakon inicijative Vlade Srbije o dualnom obrazovanju, pristupamo u sve većoj meri školovanju za profile koji su potrebni. Saradnja sa italijanskim privrednicima omogući će da se deca u okviru obrazovanja osposobljavaju za rad u njihovim kompanijama koje imaju potrebu za takvom radnom snagom - naglašava Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.

Predsednik "Konfindustrije Srbija" Erik Košuta ističe da hiljade mladih u Italiji imaju mogućnost da vide šta znači rad u nekoj uspešnoj kompaniji, koje posluju po svetskim standardima i to iskustvo se sada prenosi na italijanske firme u Srbiji.

- Kroz "Dane otvorenih vrata" mladima ćemo približiti svet posla i omogućiti da osete radnu amosferu u našim kompanijama, gde mogu biti angažovani. Važno je da na određenoj teritoriji formiramo mlade za posao u svom gradu - dodaje Košuta, a u Zrenjanin je upravo pristigao novi investitor iz Italije - "Tehnostruktura" - koji podiže pogone u industrijskoj zoni "Ečka". 

Inicijativa u pravi čas

SVAKA saradnja sa kompanijama je važna, smatraju u Srednjoj elektrotehničkoj i građevinskoj školi "Nikola Tesla" u Zrenjaninu. Ne samo što učenici odrađuju praksu u njima, ističe direktorka dr Marija Servo, nego će se kasnije lakše prilagoditi radu i pronaći zaposlenje. Inicijativa italijanskih preduzetnika došla je u pravi čas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik