Krapinske Toplice početak kineskog investicijskog vala u Hrvatskoj

Bez autora
Apr 27 2017

Prve konkretne kineske investicije u Hrvatskoj uskoro će se početi realizirati u Krapinskim Toplicama, najavljeno je na današnjo konferenciji za novinare. Riječ je o nizu projekata od kojih će se najprije realizirati oni vezani za turistički sektor. Investicije će realizirati tvrtka Zhongya nekretnine d.o.o. koju su kineski partneri nedavno registrirali u Republici Hrvatskoj. Prva faza investicije otpočet će već u ljeto 2017. godine. Investicije započinju podizanjem konkurentnosti hotelskog smještaja u Krapinskim Toplicama. Taj je projekt vrijedan oko 20 milijuna eura. Uslijedit će i drugi projekti poput izgradnje doma za starije, realizacije projekta rezidencijalnih vila (deset milijuna eura) te izgradnje javne garaže (oko pet milijuna eura). Pregovori oko preuzimanja Hotela Toplice su u završnoj fazi, izjavio je Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva Chinese Southeast European Business Association (CSEBA).

Krapinske Toplice početak kineskog investicijskog vala u HrvatskojPrve konkretne kineske investicije u Hrvatskoj uskoro će se početi realizirati u Krapinskim Toplicama, najavljeno je na današnjo konferenciji za novinare.

Riječ je o nizu projekata od kojih će se najprije realizirati oni vezani za turistički sektor. Investicije će realizirati tvrtka Zhongya nekretnine d.o.o. koju su kineski partneri nedavno registrirali u Republici Hrvatskoj.

Prva faza investicije otpočet će već u ljeto 2017. godine.

- Investicije započinju podizanjem konkurentnosti hotelskog smještaja u Krapinskim Toplicama. Taj je projekt vrijedan oko 20 milijuna eura. Uslijedit će i drugi projekti poput izgradnje doma za starije, realizacije projekta rezidencijalnih vila (deset milijuna eura) te izgradnje javne garaže (oko pet milijuna eura). Pregovori oko preuzimanja Hotela Toplice su u završnoj fazi, izjavio je Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva Chinese Southeast European Business Association (CSEBA).

Rendulić je pojasnio da su ulaganja u Krapinske Toplice dio od ukupno više od 300 milijuna eura najavljenih kineskih ulaganja u Hrvatsku. Pregovori o kupnji hotela Toplice mogli bi biti okončani u sljedećih dvadesetak dana. U hotelu se planiraju smještajni kapaciteti od 650 kreveta. Planira se i izgradnja 18 rezidencijalnih vila i 25 bungalova odnosno apartmana.

Ernest Svažić, načelnik Općine Krapinske Toplice, izjavio je kako je njegova općina prije tri godine prva došla u ured CSEBA-e kad su čuli da se pružaju prilike za nove investicije.

- Nekoliko godina surađujemo s CSEBA-om, a nakon što smo kineskim ulagačima predstavili katalog potencijalnih investicija, oni su se odlučili određenu količinu novca alocirati u Krapinske Toplice. Riječ je o dva tipa projekta, rezidencijalnim i turističkim, izjavio je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.

Pomoćnik ministra turizma Robert Pende izjavio je da je imperesioniran planovima koje je danas vidio.

- Krapinske Toplice imaju turističku tradiciju, a ispune li se ovi planovi dobit ćemo vrhunsku destinaciju kontinentalnog turizma. U Krapinskim Toplicama stvara se integrirani proizvod koji ima izgleda za veće investicije, ali i veći broj manjih, rekao je Robert Pende, pomoćnik ministra turizma.

Trenutne investicije u turizmu u Hrvatskoj na godišnjoj razini su oko milijardu eura, a puno se očekuje upravo od kineskog kapitala.

Partneri ističu veliku potporu Općine Krapinske Toplice koja je sudjelovala na brojnim prezentacijama i ugostila brojne potencijalne ulagače kako bi se promovirali turistički i investicijski potencijali ovog kraja Hrvatske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik