Usvojen Zakon o radu u FBiH

Bez autora
Apr 27 2017

U nastavku redovne sjednice poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su usvojili i Zakon o radu.Podsjećamo Parlament FBiH prošle godine u martu mjesecu usvojio je Zakon o radu nakon što je Ustavni sud FBiH odlučio 17. februara da ga treba vratiti u Dom naroda, u fazu predlaganja. Nakon toga Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

Usvojen Zakon o radu u FBiHU nastavku redovne sjednice poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su usvojili i Zakon o radu.

Podsjećamo Parlament FBiH prošle godine u martu mjesecu usvojio je Zakon o radu  nakon što je Ustavni sud FBiH odlučio 17. februara da ga treba vratiti u Dom naroda, u fazu predlaganja.

Nakon toga Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

Razlog za to je što je u toku primjene tog zakona, koji je na snazi od 14. aprila 2016. godine, ustanovljeno da su određene životne i pravne situacije nametnule potrebu izmjena i dopuna. Nova rješenja omogućavaju da Zakon o radu bude što bolje primijenjen na poslovni ambijent Federacije BiH i pruži što pravičniju i efikasniju zaštitu prava radnika, olakša i ubrza proces kolektivnog pregovaranja i onemogući eventualne zloupotrebe.

Ta ocjena proizašla je i u konsultacijama i razgovorima s poslodavcima, sindikatima i institucijama zaduženim za njegovu primjenu i kontrolu. Izmjenama i dopunama su, također, uvažene inicijative Federalne upravu za inspekcijske poslove za izmjene nekih odredaba s ciljem suzbijanja “sive ekonomije”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik