Afirmirati domaću proizvodnju i kvalitetne proizvode

Bez autora
Apr 20 2017

Vlada Federacije BiH na sjednici u Sarajevu usvojila je informaciju Federalnog ministrstva trgovine o zahtjevu Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće - kvaliteteno proizvedeno u BiH“, te iskazala opredjeljenje da ovom udruženje iz 'Tekuće rezerve Vlade FBiH' bude izdvojeno 50 hiljada KM. Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović na konferenciji za novinare je kazao da se radi o jednoj od aktivnosti koja je danas konkretizovana i predstavlja dugogodišnju intenciju Vlade, te dio strategije razvoja trgovine domaćeg tržišta. To je maksimalna afirmacija domaćih proizvoda i iznalaženje načina za zastupljenost domaćih proizvoda na policama naših trgovina, kazao je Vujanović, dodajući da je kvalitet domaćih proizvoda ključni resurs u tržišnoj utakmici.

Afirmirati domaću proizvodnju i kvalitetne proizvodeVlada Federacije BiH na sjednici u Sarajevu usvojila je informaciju Federalnog ministrstva trgovine o zahtjevu Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće - kvaliteteno proizvedeno u BiH“, te iskazala opredjeljenje da ovom udruženje iz 'Tekuće rezerve Vlade FBiH' bude izdvojeno 50 hiljada KM.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović na konferenciji za novinare je kazao da se radi o jednoj od aktivnosti koja je danas konkretizovana i predstavlja dugogodišnju intenciju Vlade, te dio strategije razvoja trgovine domaćeg tržišta.
 
- To je maksimalna afirmacija domaćih proizvoda i iznalaženje načina za zastupljenost domaćih proizvoda na policama naših trgovina – kazao je Vujanović, dodajući da je kvalitet domaćih proizvoda ključni resurs u tržišnoj utakmici.
 
Podsjetio je da Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće - kvaliteteno proizvedeno u BiH“  ove godine ulazi u svoju petu kampanju koja se zove „Made in BiH“.
 
- Vlada je prepoznala taj  kvalitetan iskorak u realizaciji puta prezentacije domaćih proizvoda na policama trgovina, odnosno u tom smislu i jačanja svijesti potrošača – kazao je Vujanović naglasivši da se kupovinom domaćih proizvoda jača naša ekonomija.
 
Napomenuo je da se mora slijediti evropska praksa koja nalaže otvorenu tržišnu utakmicu, te da je predmet izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, zapravo izbacivanje člana 13 koji potencira određenu količinu prisustva domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca sa površinom većom od hiljadu metara kvadratnih, a radi se o postotku od 50 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik