Značajni podsticaji za organsku proizvodnju

Bez autora
May 02 2017

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović ocenio je da će rod malina i kupina u Srbiji zbog mrazeva i hladnog vremena u aprilu biti manji od 30 do 50 odsto, ukazavši na činjenicu da se poljoprivrednici retko odlučuju da osiguraju svoju proizvodnju. Nedimović je izneo podatak da je u Srbiji osiguranjem koja obuhvata i rizik od mraza, snega, groma i oluje obuhvaćeno samo 10,5 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta, što je veoma malo. U najkraćem roku moramo podići nivo tog vida osiguranja na bar 30 odsto, naglasio je on, dodavši da proizvođači malina i kupina znaju da ne mogu da očekuju nadoknadu štete od države i da su svesni rizika neosiguravanja proizvodnje. Ministar je podsetio i na to da država proizvođače voća pomaže na dva načina – obezbeđuje protivgradnu zaštitu i pomaže u osiguranju roda u iznosu od 40 odsto vrednosti premije osiguranja koja obuhvata i rizik od mraza, snega, groma i oluje, a pojedina društva osiguravaju i stabla.

Značajni podsticaji za organsku proizvodnjuMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović ocenio je da će rod malina i kupina u Srbiji zbog mrazeva i hladnog vremena u aprilu biti manji od 30 do 50 odsto, ukazavši na činjenicu da se poljoprivrednici retko odlučuju da osiguraju svoju proizvodnju.

Nedimović je u intervjuu novinskoj agenciji Beta izneo podatak da je u Srbiji osiguranjem koja obuhvata i rizik od mraza, snega, groma i oluje obuhvaćeno samo 10,5 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta, što je veoma malo.

U najkraćem roku moramo podići nivo tog vida osiguranja na bar 30 odsto, naglasio je on, dodavši da proizvođači malina i kupina znaju da ne mogu da očekuju nadoknadu štete od države i da su svesni rizika neosiguravanja proizvodnje.

Ministar je podsetio i na to da država proizvođače voća pomaže na dva načina – obezbeđuje protivgradnu zaštitu i pomaže u osiguranju roda u iznosu od 40 odsto vrednosti premije osiguranja koja obuhvata i rizik od mraza, snega, groma i oluje, a pojedina društva osiguravaju i stabla.

Privrednik iz Kosjerića je osigurao dve tone malina i tri tone kupina i premija osiguranja je bila 315.000 dinara. Ako se oduzme pomoć države, njega je to koštalo od pet do sedam dinara po kilogramu maline. 

Računajući da je prosečna cena maline 170 dinara trošak osiguranja u ceni je samo oko pet odsto, rekao je Nedimović.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija ima spremnu robu za kinesko tržište koje će postati dostupno posle potpisivanja Memoranduma o davanju garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda, ministar je ukazao na to da je sporazum pravni okvir koji omogućava da se biznis razvija i da ima sigurno tržište. 

Kada je to obezbeđeno država može da ubrizga finansijska sredstva u stočarstvo ili nešto drugo, rekao je on, naglasivši da jagnjeće meso može odmah u maju da se izvozi jer je Kina spremna da da dozvole a da od naših privrednika zavisi da li će sklopiti poslovne aražmane za izvoz.

Suva šljiva će, prema njegovim rečima, takođe uskoro moći da se izvozi kao i goveđe meso, a radi se na obezbeđenju uslova za plasman svinjskog mesa i mleka.

Nedimović je istakao i da Srbija vidi šansu i u razvoju organske hrane i da će sledeće godine u budžetu za poljoprivredu biti izdvojena sredstva za pomoć proizvođačima za poslovanje u prve tri godine koje su najkritičnije i kada se sa konvencionalne prelazi na organsku proizvodnju, gde su troškovi najveći.

Za organsku proizvodnju dolaze bolji dani. Ove godine je u budžetu za biljnu organsku proizvodnju izdvojeno 88 miliona, a za stočarsku 55 miliona dinara, a subvencije za tu proizvodnju su veće za 40 odsto. 

Organska hrana se u ovom trenutku proizvodi na 16.900 hektara i ona je naročito pogodna za devastirana područja, istakao je ministar.

On je dodao da je planirano da se subvencije ove godine dodele mladim poljoprivrednicima za investicije u voćarstvo, stočarstvo ili povrtarstvo u najvećem iznosu do 10.000 evra ili 1,2 miliona dinara.

Subvencija će za 250 do 300 poljoprivrednika iznositi 75 odsto vrednosti ulaganja i dodeljivaće se unapred, a ostatak novca treba da obezbede sami, rekao je Nedimović i dodao je da će se taj pilot projekat širiti ako se pokaže uspešnim.

Prioritet Ministarstva poljoprivrede je, prema njegovim rečima, i izgradnja sisitema za navodnjavanje.

Spremljeni su javni pozivi za izgradnju sedam sistema za navodnjavanje koji će se finansirati iz Fonda Abu Dabi. Za petnaestak dana će biti raspisati i javni pozivi za još četiri sistema za navodnjavanje, tako da će od ukupno 11, sedam biti u Vojvodini, a četiri u centralnoj Srbiji i navodnjavaće više hiljada hektara, rekao je Nedimović.

Ti sistemi će, prema njegovim rečima biti “vodeni autopout” na koji će zainteresovani moći da priključe sekundarne sisteme, a ministarstvo će finansirati 50 odsto tih troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik