Veće uključivanje devojaka u IKT

Bez autora
May 02 2017

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je učenicama osnovnih škola koje su učestvovale u obeležavanju Dana devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama, da iskoriste nove tehnologije kako bi bile uspešne u svojim budućim karijerama. Na manifestaciji u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Matić je istakla da je Evropska komisija predvidela nedostatak od preko 800.000 IKT radnih mesta u Evropi do 2020. godine, jer trenutno nema dovoljno mladih koji se pripremaju za studije iz matematike, inženjerstva, računarstva i nauke. Mogućnost zapošljavanja i razvoj karijere u IKT-u, samo je jedan od razloga za vaše uključivanje u ovaj sektor. IKT vam može pomoći da se ostvarite i u arhitekturi, medicini, modnoj industriji, na bilo kojem poslu, i da učestvujete u kreiranju novog sveta – da ne budete objekti, već aktivni društveni subjekti, rekla je državni sekretar devojčicama.

Veće uključivanje devojaka u IKTDržavni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je učenicama osnovnih škola koje su učestvovale u obeležavanju Dana devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama, da iskoriste nove tehnologije kako bi bile uspešne u svojim budućim karijerama.

Na manifestaciji u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Matić je istakla da je Evropska komisija predvidela nedostatak od preko 800.000 IKT radnih mesta u Evropi do 2020. godine, jer trenutno nema dovoljno mladih koji se pripremaju za studije iz matematike, inženjerstva, računarstva i nauke. „Mogućnost zapošljavanja i razvoj karijere u IKT-u, samo je jedan od razloga za vaše uključivanje u ovaj sektor. IKT vam može pomoći da se ostvarite i u arhitekturi, medicini, modnoj industriji, na bilo kojem poslu, i da učestvujete u kreiranju novog sveta – da ne budete objekti, već aktivni društveni subjekti“, rekla je državni sekretar devojčicama.

Gošće Ministarstva na manifestaciji u Naučno-tehnološkom bile su učenice osnovnih škola iz Šapca, Uba, Zrenjanina, Smedereva i Požarevca, kojima su se obratile i pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i profesor Elektrotehničkog fakulteta Irini Reljin, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković, kao i predstavnice uspešnih tehnoloških kompanija Nordeus, Eipix, Ericcson i Microsoft.

Ovom prilikom uručene su i nagrade učenicama koje su kreiraile najbolje blogove na konkursu Ministarstva. Nagrade i poklone obezbedile su kompanije Ericcson i Microsoft.

Devojčice su se oprobale i u učenju programiranja na zabavan način, na Majkrosoft radionicama, koristeći besplatne Minecraft onlajn vodiče za blokovsko programiranje. Predstavnici organizacije Edulab održali su radionice robotike, koje se realizuju i u okviru kampanje IT karavan 02 Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a priređena je i prezentacija tehnologije virtuelne realnosti – VR svet.

Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) slavi se u celom svetu svakog četvrtog četvrtka u aprilu od 2010, na inicijativu Republike Srbije.

Više od 240.000 devojčica, devojaka i mladih žena do sada je učestvovalo u 7.200 manifestacija u 160 zemalja.
Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana devojaka u IKT-u je „Proširi vidike, promeni stavove“ („Expand horizons, change attitudes“).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik