HEP uz pomoć EBRD-a u toplanu investira 150 milijuna eura

Bez autora
May 10 2017

Natječaj za izgradnju kombi kogeneracijskog plinskog postrojenja Elektrane-toplane (KKE EL-TO) Zagreb, Hrvatska elektroprivreda HEP namjerava provesti do kraja godine, a početak gradnje očekuje se sredinom 2018., najavljuju iz HEP-a. Planirani rok gradnje je tri godine, a investicijska vrijednost tog projekta procijenjena je na 150 milijuna eura. Europska banke za obnovu i razvoj sukladno namjeri o financiranju projekta objavila je ovih dana da traži tehničkog konzultanta za izgradnju novog postrojenja u El-TO Zagreb, na zagrebačkoj Trešnjevci. Konzultant će obavljati sve potrebne tehničke usluge, a djelovat će u ime Banke, od potpisivanja ugovora do uspješnog puštanja u pogon KKE EL-TO Zagreb, što se očekuje do kraja lipnja 2021., priopćeno je iz EBRD-a, koji je već ranije objavio kako razmatra mogućnost da u sindiciranom zajmu od 126 milijuna eura, kojim bi se financirao taj projekt, sudjeluje sa zajmom u iznosu od 65 milijuna eura.

HEP uz pomoć EBRD-a u toplanu investira 150 milijuna euraNatječaj za izgradnju kombi kogeneracijskog plinskog postrojenja Elektrane-toplane (KKE EL-TO) Zagreb, Hrvatska elektroprivreda HEP namjerava provesti do kraja godine, a početak gradnje očekuje se sredinom 2018., najavljuju iz HEP-a.

Planirani rok gradnje je tri godine, a investicijska vrijednost tog projekta procijenjena je na 150 milijuna eura. Europska banke za obnovu i razvoj sukladno namjeri o financiranju projekta objavila je ovih dana  da traži tehničkog konzultanta za izgradnju novog postrojenja u El-TO Zagreb, na zagrebačkoj Trešnjevci. Konzultant će obavljati sve potrebne tehničke usluge, a djelovat će u ime Banke, od potpisivanja ugovora do uspješnog puštanja u pogon KKE EL-TO Zagreb, što se očekuje do kraja lipnja 2021., priopćeno je iz EBRD-a, koji je već ranije objavio kako razmatra mogućnost da u sindiciranom zajmu od 126 milijuna eura, kojim bi se financirao taj projekt, sudjeluje sa zajmom u iznosu od 65 milijuna eura.  

Snaga novog bloka bit će 90-150 megavata električne snage (MWe) i do 120 MWt toplinske snage, uz ukupni koeficijent iskoristivosti goriva u spojnom procesu proizvodnje električne energije i topline od 90 posto te s ostvarenom uštedom primarne energije energenta u spojnom procesu od više od 20 posto, čime se postrojenje svrstava u visokoučinkovitu kogeneraciju.  "Nova jedinica bit će značajan fleksibilan izvor regulacijske snage i električne energije u središtu konzuma", ističu iz HEP-a.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik