Olakšice u platnom prometu sa inostranstvom

Bez autora
May 14 2017

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Narodna banka Srbije razrešila sve nedoumice banaka i njihovih klijenata u vezi sa primenom propisa iz oblasti platnog prometa sa inostranstvom, a koje se odnose na realizaciju priliva iz inostranstva.U saopštenju se navodi da je Narodna banka Srbije, u saradnji sa predstavnicima Vlade Srbije, Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, prepoznala potrebu za boljim razumevanjem propisa i stvaranjem najpovoljnijeg mogućeg poslovnog okruženja za dalji razvoj IT sektora u Srbiji.

Olakšice u platnom prometu sa inostranstvomMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Narodna banka Srbije razrešila sve nedoumice banaka i njihovih klijenata u vezi sa primenom propisa iz oblasti platnog prometa sa inostranstvom, a koje se odnose na realizaciju priliva iz inostranstva.

U saopštenju se navodi da je Narodna banka Srbije, u saradnji sa predstavnicima Vlade Srbije, Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, prepoznala potrebu za boljim razumevanjem propisa i stvaranjem najpovoljnijeg mogućeg poslovnog okruženja za dalji razvoj IT sektora u Srbiji. 

U skladu sa važećim propisima, nesporno je da privredni subjekt koji posluje u oblasti informacionih tehnologija i uobičajeno ostvaruje prilive iz inostranstva po jednom osnovu može banci dati trajni nalog o osnovu naplate za prilive do 1.000 evra (npr. šifra 302 za prodaju računarskih programa). 

Ovaj nalog podrazumeva da u svim situacijama kada se ostvaruju prilivi iz inostranstva do navedenog iznosa dolazi do automatskog upisivanja podatka o šifri naplate i knjiženja naplate u korist računa klijenta, bez potrebe da klijent posebno obavesti banku o tom osnovu. 

Već nekoliko godina unazad većina banaka omogućava svojim klijentima da podatak o pojedinačnom osnovu naplate iz inostranstva i instrumentu naplate dostave elektronskim putem u okviru aplikacija elektronskog bankarstva, i to bez obzira na visinu priliva. 

Pritom nema nikakvih smetnji da klijent ovaj podatak dostavi i na drugi način koji je ugovorio s bankom, kao što je korišćenje uobičajenih kanala elektronske komunikacije (npr. SMS ili imejl). 

Ovakav pristup rešavanju svih pitanja koja se odnose na primenu važećih propisa, uz druge aktivnosti koje sprovode nadležne državne institucije, bitno doprinose unapređenju uslova za poslovanje IT sektora u našoj zemlji, ali i opštem poboljšanju poslovne klime, koja je jedna od osnovnih pretpostavki stabilnog i održivog privrednog rasta, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik