Potpisan sporazum o zajmu za prugu Beograd–Budimpešta

Bez autora
May 16 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu sporazum o zajmu sa kineskom Eksim bankom za finansiranje rekonstrukcije i modernizacije prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte. Ugovor je potpisan u prisustvu predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera NR Kine Li Kećanga. Nakon potpisivanja ovog dokumenta, delegacija Republike Srbije imala je sastanak i sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom. Preferencijalni zajam odnosi se na modernizaciju deonice dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove i vredan je 297,6 miliona dolara, a odobren je na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina.

Potpisan sporazum o zajmu za prugu Beograd–BudimpeštaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu sporazum o zajmu sa kineskom Eksim bankom za finansiranje rekonstrukcije i modernizacije prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Ugovor je potpisan u prisustvu predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera NR Kine Li Kećanga.

Nakon potpisivanja ovog dokumenta, delegacija Republike Srbije imala je sastanak i sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom.

Preferencijalni zajam odnosi se na modernizaciju deonice dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove i vredan je 297,6 miliona dolara, a odobren je na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina.

Ovo će biti prva pruga u Srbiji kojom će vozovi moći da idu brzinom do 200 km na sat, a građevinski radovi na njenoj rekonstrukciji i modernizaciji počeće ove godine.

Mihajlović je nakon potpisivanja sporazuma rekla da je brza pruga od Beograda do Budimpešte za Srbiju najznačajniji projekat iz kineskog projekta “Jedan pojas, jedan put”, jer se nalazi na glavnoj ruti od grčke luke Pirej do centralne Evrope.

Prema njenim rečima, ova deonica je veoma važna za Srbiju, jer će to biti glavni i najbrži izvozni pravac za našu privredu ka zemljama EU, a ujedno će povezati Beograd sa Bečom i drugim evropskim gradovima.

Kada ova pruga bude završena, građani će od Beograda do Novog Sada putovati oko pola sata, a do Subotice će stizati za manje od sat vremena, objasnila je ona.

Pruga od Beograda do Budimpešte biće građena po evropskim standardima i biće sastavni deo evropskih železničkih saobraćajnica.

O značaju ovog finansijskog ugovora govori i podatak da su tokom čitavog foruma potpisana samo dva finansijska ugovora sa svim učesnicima, od kojih je jedan sa Srbijom.

Srpska strana dobila je potvrdu i da će se dodatno ubrzati procedura kako bi se uskoro potpisao i finansijski ugovor i počeli radovi na obilaznici oko Beograda.

Takođe, dogovoreno je i finansiranje autoputa od Preljine do Požege, za šta se potpisivanje očekuje u novembru u Budimpešti, na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a očekuje se da radovi na ovoj deonici počnu sledeće godine.

Mihajlović je, u prisustvu najviših kineskih i srpskih zvaničnika, potpisala i Aneks sporazuma o ekonomsko-tehničkoj saradnji Srbije i Kine, kojim se dodatno definiše saradnja dveju zemalja u oblasti infrastrukture.

Ona je ranije danas, zajedno sa premijerom Vučićem i našom delegacijom, posetila železaru u gradu Tangšang, koja je u vlasništvu kompanije “Hestil”, koja je kupila Železaru Smederevo.

Srpska delegacija je tom prilikom bila i gost čelnika kineske provincije Hbei.

Sastancima sa najvišim funkcionerima Kine završena je višednevna poseta ovoj zemlji, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik