MMF u majskom izveštaju potvrdio procenu rasta Srbije

Bez autora
May 16 2017

Međunarodni monetarni fond je u izveštaju "Regionalne ekonomske perspektive, maj 2017" za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu potvrdio raniju prognozu privrednog rasta Srbije od 3,0 odsto u ovoj i od 3,5 procenata u narednoj godini.U opsežnom dokumentu na 46 strana, dostavljenom Tanjugu, procenjuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) u zemljama jugoistočne Evrope koje nisu članice EU ove godine porasti za 3,2 odsto, a naredne godine za 3,6 odsto.

MMF u majskom izveštaju potvrdio procenu rasta SrbijeMeđunarodni monetarni fond je u izveštaju "Regionalne ekonomske perspektive, maj 2017" za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu potvrdio raniju prognozu privrednog rasta Srbije od 3,0 odsto u ovoj i od 3,5 procenata u narednoj godini.

U opsežnom dokumentu na 46 strana, dostavljenom Tanjugu, procenjuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) u zemljama jugoistočne Evrope koje nisu članice EU ove godine porasti za 3,2 odsto, a naredne godine za 3,6 odsto.

Kada je reč o zemljama JIE koje su članice EU, kao što su Bugarska, Hrvatska i Rumunija, njih u tekućoj godini čeka rast od 3,7 odsto, a u 2018. godini usporavanje rasta na 3,1 procenat.

MMF predviđa da će domaća tražnja u Srbiji realno biti povećana ove godine za 1,9 odsto i da će dogodine ubrzati rast na 3,0 odsto.

S druge strane, prema projekciji Fonda, izvoz srpske robe i usluga će u tekućoj godini zabeležiti ekspanziju od 8,9 odsto, ali će u 2018. usporiti rast na 7,5 odsto.

Međunarodna organizacija sa sedištem u Vašingtonu očekuje porast domaće potrošnje u našoj zemlji od 1,3 posto u ovoj godini, a u narednoj od 2,2 odsto.

Analitičari Fonda takođe predviđaju da će inflacija u Srbiji na kraju 2017. godine iznositi 2,6 procenata, a dogodine 3,0 odsto.

Deficit tekućeg računa će, smatraju oni, i u ovoj i unarednoj godini iznositi 4,0 odsto BDP-a, a ukupan spoljni dug će u 2017, kako predviđaju, u bruto proizvodu učestvovati sa 76,4 odsto, da bi u 2018. godini taj udeo splasnuo na 72,3 procenta.

Što se tiče budžetskog deficita Srbije, u tekućoj godini on će iznositi 1,4 odsto BDP-a, iduće godine će opasti na 1,2 odsto, prognozira MMF.

U izveštaju se takođe predviđa da će javni dug u 2017. godini činiti 72,8 odsto BDP-a Srbije, a sledeće godine 70,1 procenat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik