Austrijski recept za srpska preduzeća

Bez autora
May 16 2017

Na putu pridruživanja Evropskoj uniji Srbija bi uskoro mogla da otvori poglavlje 6 o privrednim društvima. Kao značajan privredni partner Srbije, Austrija bi mogla svojim iskustvom da pomogne našoj zemlji u usklađivanju propisa u toj oblasti sa EU.Preobimna birokratija ugrožava privredu, a Srbija bi trebalo da je smanji – savet je koji stiže iz Privredne komore Austrije, zemlje koja je taj put prošla. Potpredsednik Privredne komore Austrije Rihard Šenc kaže da je najveći izazov bio taj da su firme i institucije morale da postanu fleksibilnije sa manje birokratije da bi opstale na tržištu.

Austrijski recept za srpska preduzećaNa putu pridruživanja Evropskoj uniji Srbija bi uskoro mogla da otvori poglavlje 6 o privrednim društvima. Kao značajan privredni partner Srbije, Austrija bi mogla svojim iskustvom da pomogne našoj zemlji u usklađivanju propisa u toj oblasti sa EU.

Preobimna birokratija ugrožava privredu, a Srbija bi trebalo da je smanji – savet je koji stiže iz Privredne komore Austrije, zemlje koja je taj put prošla.

Potpredsednik Privredne komore Austrije Rihard Šenc kaže da je najveći izazov bio taj da su firme i institucije morale da postanu fleksibilnije sa manje birokratije da bi opstale na tržištu.

"Privredna komora Austrije je pomogla tako što je informisala preduzeća. Srbija ima sada mnogo bolju polaznu situaciju zato što već postoji dugogodišnje iskustvo u EU i postoje odgovarajuće institucije", rekao je Šenc.

Privredna komora Austrije je imala važnu ulogu u približavanju preduzeća evropskim standardima.

"Ono što je uloga PKS-a je da firme kao takve pripremi za ulazak u EU, vrlo bukvalno, od prvog januara treba da se uradi to i to, prvenstveno malim i srednjim preduzećima", kaže Konstantin Bekos, regionalni direktor Privredne komore Srbije za Jugoistočnu Evropu.

Austrijski kapital u Srbiji prisutan je u bankarstvu, telekomunikacijama, energetici, poljoprivredi i trgovini sa više stotina firmi.

"Prošle godine trgovinska razmena Austrije i Srbije prvi put je prevazišla milijardu evra. Naš izvoz u Austriju raste poslednjih šest godina, a sve je veća zainteresovanost srpskih kompanija za poslovanje u Austriji.

Saradnja komora, srpske i austrijske, na različitim nivoima i programima, izntenzivirana je u poslednje vreme.

"Ono što bi mi mogli da naučimo od Privredne komore Austrije je maltene sve. Neke okolnosti su slične, odnose se na to kako izgledaju obe države, da su slične površine, imaju jednak broj stanovnika, geografski ih odlikuje jedan veliki grad, mnoštvo malih gradova. Austrija takođe kao Srbija ima probleme i trudi se da se bavi ruralnim razvojem", kaže Nada Knežević, savetnik Ambasade Srbije i predstavnik Privredne komore Srbije u Austriji.

Poglavlje 6 koje se odnosi na pravo privrednih društava, u velikoj meri je usklađeno sa EU.

"Ispunjavanje uslova koji postoje u ovom poglavlju i haromonizacija naše prakse, zakonodavstva, procedure sa onim što postoji kao standard, praksa u EU svakako će dopireneti većoj konkurentnosti naših preduzeća i pripremiće ih za jednu tržišnu utakmicu u EU,  koju treba izdržati nakon pristupanja u članstvo", kaže Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU.

S druge strane, to će omogućiti da preduzeća osnovana u EU posluju u Srbiji kao kod svoje kuće. Nakon stupanja u članstvo biće uvedene i nove privredne forme kao što je Evropsko akcionarsko društvo. Očekivanja su da se to poglavlje zatvori bez velikih teškoća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik