Novi pogon za čistiju okolinu i duži vijek TE

Bez autora
May 16 2017

Početak izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova ozvaničeno je juče u Termoelektrani "Ugljevik", a radi se o projektu vrijednom 79,4 miliona evra. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da će ovo postrojenje produžiti životni vijek Rudnika i Termoelektrane za najmanje 20 godina. Đokić je nakon svečane ceremonije otvaranja gradilišta rekao da je riječ o prvoj investiciji ove vrste u regiji i jednom od najvećih ekoloških projekata. Veoma sam srećan što ovakav projekat realizujemo sa Japanom, jednom od najvažnijih i najbogatijih zemalja u svijetu. Zahvaljujem im što su imali povjerenja da sa nama zaključe ovakav finansijski aranžman, naglasio je Đokić. Direktor Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" Đorđe Popović kaže da će radovi trajati 35 mjeseci, ali da su pripreme počele ranije.

Novi pogon za čistiju okolinu i duži vijek TEPočetak izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova ozvaničeno je juče u Termoelektrani "Ugljevik", a radi se o projektu vrijednom 79,4 miliona evra.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da će ovo postrojenje produžiti životni vijek Rudnika i Termoelektrane za najmanje 20 godina. Đokić je nakon svečane ceremonije otvaranja gradilišta rekao da je riječ o prvoj investiciji ove vrste u regiji i jednom od najvećih ekoloških projekata.

- Veoma sam srećan što ovakav projekat realizujemo sa Japanom, jednom od najvažnijih i najbogatijih zemalja u svijetu. Zahvaljujem im što su imali povjerenja da sa nama zaključe ovakav finansijski aranžman - naglasio je Đokić.

Direktor Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" Đorđe Popović kaže da će radovi trajati 35 mjeseci, ali da su pripreme počele ranije.

- Za otprilike 30 mjeseci imaćemo gotovo postrojenje koje je prošlo tehnički prijem i probu. Nakon toga ćemo nivo sumpordioksida svesti na mjeru koja će biti apsolutno bezopasna za stanovništvo, biljke i životinje - ocijenio je Popović.

Ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava je istakao da mu je drago što je ambasada mogla da doprinese projektu odsumporavanja dimnih gasova u Termoelektrani "Ugljevik".

Takinori Nakamoto, viši generalni menadžer kompanije "Micubiši hitači pauer sistems" iz Japana, koja sprovodi projekat odsumporavanja dimnih gasova, istakao je da je cilj ove kompanije da ispoštuje standarde EU i zadate rokove.

Za projekat odsumporavanja dimnih gasova Japanska agencija za međunarodnu saradnju potpisala je 2009. godine ugovor sa BiH za japanski ODA zajam od 200 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik