Cilj je povećati poresku bazu i smanjiti poreski teret

Bez autora
May 17 2017

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da je država ostvarila uspehe u suzbijanju sive ekonomije i naglasio da je primetno poboljšanje na planu sprovođenja kontrole, inspekcijskog rada i motivisanja svih da poštuju zakon i plaćaju porez.Vujović je posle sednice Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije rekao da je cilj da se povećanjem legalne ekonomije poveća poreska baza i da se smanji poreski teret.

Cilj je povećati poresku bazu i smanjiti poreski teretMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da je država ostvarila uspehe u suzbijanju sive ekonomije i naglasio da je primetno poboljšanje na planu sprovođenja kontrole, inspekcijskog rada i motivisanja svih da poštuju zakon i plaćaju porez.

Vujović je posle sednice Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije rekao da je cilj da se povećanjem legalne ekonomije poveća poreska baza i da se smanji poreski teret.

Uspesi su dobri, neke aktivnosti koje smo preduzeli su bile jednokratne poput nagradne igre sa fiskalnim računima, a konstatovan je i napredak u radu inspekcijskih službi, dodao je on, uz naglasak na to da je saradnja sa NALED-om i svim državnim strukturama bila uspešna.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da 94 odsto građana Srbije podržava borbu protiv sive ekonomije, što je najbolji rezultat u poslednje tri godine.

U prvom kvartalu 2017. zabeležen je rast ukupnog prometa evidentiranog preko fiskalnih kasa od 7,64 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a najveći skok od 33,84 odsto zabeležen je kod takozvanih malih obveznika fiskalizacije kod kojih je siva ekonomija i najzastupljnija, istakla je ona.

Samo u šest sektora koje je posmatrala Poreska uprava ostvaren je rast prometa od 91 milijardu dinara, naglasila je Brnabić i dodala da to znači da je nagradnom igrom i ostalim aktivnostima Vlade i partnera, u prva tri meseca 2017. ostvareno dodatnih devet milijardi dinara, odnosno 73 miliona evra prihoda u budžet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik