Vrednost novozakljucenih lizing ugovora dostigla 69 miliona evra

Bez autora
May 18 2017

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) saopštila je da je vrednost novozaključenih ugovora u Republici Srbiji u prvom kvartalu 2017. godine porasla za 18,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine i da je dostigla 69 miliona evra. Do aprila ove godine, najveće interesovanje vladalo je u sektoru komercijalnih i teretnih vozila u kome je vrednost novozaključenih ugovora iznosila 28 miliona evra. Sektor putničkih vozila zabeležio je vrednost od 25 miliona evra, a prate ga sektor mašina i opreme sa 11 miliona evra i sektor nekretnina u kome je vrednost novozaključenih ugovora 5 miliona evra.

Vrednost novozakljucenih lizing ugovora dostigla 69 miliona evraAsocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) saopštila je da je vrednost novozaključenih ugovora u Republici Srbiji u prvom kvartalu 2017. godine porasla za 18,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine i da je dostigla 69 miliona evra.

Do aprila ove godine, najveće interesovanje vladalo je u sektoru komercijalnih i teretnih vozila u kome je vrednost novozaključenih ugovora iznosila 28 miliona evra. Sektor putničkih vozila zabeležio je vrednost od 25 miliona evra, a prate ga sektor mašina i opreme sa 11 miliona evra i sektor nekretnina u kome je vrednost novozaključenih ugovora 5 miliona evra.

Teodora Milenković, generalni sekretar ALCS-a, napominje da rast na tržištu lizinga u Srbiji prati trendove na evropskoj sceni: „Lizing u Srbiji već godinama unazad beleži konstantan rast, a u prvom kvartalu 2017. vrednost novozaključenih ugovora porasla je za 11 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine. Rast vrednosti novozaključenih ugovora posebno je primetan u sektoru putničkih vozila, kao i u sektoru komercijalnih, teretnih i ostalih vozila.”

Milenković dodaje da tržište lizinga u Srbiji očekuje uspešnu godinu: „Privreda se postepeno oporavlja, a vlasnici malih i srednjih preduzeća se sve češće opredeljuju za lizing, kao način investiranja u poslovanje. Ovakva situacija jedan je od važnih faktora rasta identifikovanih u kvartalnim i godišnjim analizama koje radimo, ali i istraživanjima Leaseurope-a, krovnog udruženja lizing asocijacija Evrope.”

Iz Asocijacije dodaju da lizing postaje uobičajeni način finansiranja u različitim privrednim delatnostima, a da je najveće interesovanje za lizing vladalo među kompanijama koje obavljaju delatnost saobraćaja i informisanja (19 miliona evra), a zatim delatnost rudarstva i prerađivačke industrije (13 miliona evra), pa delatnost trgovine na veliko i malo (11 miliona evra).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik