Britanska Lojds banka ponovo u rukama privatnog sektora

Bez autora
May 21 2017

Britanska banka Lojds, koju je vlada u Londonu spasila na vrhuncu finansijske krize, ponovo u potpunom privatnom vlasništvu. Lojds benking grupa (LBG) je izvestila tržište da je državni udeo u grupaciji smanjen na nula odsto, što znači da se grupacija u potpunosti vratila u privatno vlasništvo, navodi se u saopštenju banke.Vlada u Londonu je postepeno prodavala svoj udeo kako se LBG banka oporavljala, što je rezultiralo povraćajem 21,2 milijarde funti (24,6 milijardi evra) poreskim obveznicima.

Britanska Lojds banka ponovo u rukama privatnog sektoraBritanska banka Lojds, koju je vlada u Londonu spasila na vrhuncu finansijske krize, ponovo u potpunom privatnom vlasništvu.

"Lojds benking grupa (LBG) je izvestila tržište da je državni udeo u grupaciji smanjen na nula odsto, što znači da se grupacija u potpunosti vratila u privatno vlasništvo", navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

Vlada u Londonu je postepeno prodavala svoj udeo kako se LBG banka oporavljala, što je rezultiralo povraćajem 21,2 milijarde funti (24,6 milijardi evra) poreskim obveznicima.

Taj iznos je za 894 miliona funti veći od prvobitne investicije vlade, navodi se u saopštenju Lojdsa.

"Vlada je danas prodala svoj poslednji udeo u Lojds benking grupi, povrativši više novca od iznosa koji je prvobitno investirala", izjavio je direktor banke Antonio Orta-Osorio.

Britanska vlada je posle finansijske krize iz 2008. godine spasila Lojds sa 20,3 milijarde funti, čime je država preuzela 43 odsto udela u banci.

Vlada u Londonu još uvek drži 73 odsto akcija banke Rojal benk ov Skotland, koja je spašena sa 45,5 milijardi funti novca poreskih obveznica tokom krize.

"Napredak u RBS-u je bio sporiji jer ima više problema i teško da će vlada moći da proda svoj udeo bez da pretrpi finansijski gubitak", izjavio je analitičar brokerske kuće Hargrivs lensdaun, Lait Kalaf.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik