Prokuplje – mesto sa odličnom poslovnom klimom

Bez autora
May 21 2017

U Prokuplju razmišljaju o novoj privrednoj zoni, jer u postojećoj nema mesta za one koji žele da pokrenu posao. Trasa budućeg auto-puta od Niša do Drača, je primaljiva za one koji bi da započnu proizvodnju u Topličkom kraju koji je i strateški veoma važan za Srbiju. Lokalna samouprava je spremna za nova ulaganja.Nedostaju im putevi i bolje plate. Imaju plodnu dolinu Toplice i dobar geografski položaj. Da su sredina sa odličnom poslovnom klimom, dolazao je i nemački "Leoni" koji je prvu fabriku u Srbiji pre osam godina otvorio u Prokuplju.

Prokuplje – mesto sa odličnom poslovnom klimomU Prokuplju razmišljaju o novoj privrednoj zoni, jer u postojećoj nema mesta za one koji žele da pokrenu posao. Trasa budućeg auto-puta od Niša do Drača, je primaljiva za one koji bi da započnu proizvodnju u Topličkom kraju koji je i strateški veoma važan za Srbiju. Lokalna samouprava je spremna za nova ulaganja.

Nedostaju im putevi i bolje plate. Imaju plodnu dolinu Toplice i dobar geografski položaj. Da su sredina sa odličnom poslovnom klimom, dolazao je i nemački "Leoni" koji je prvu fabriku u Srbiji pre osam godina otvorio u Prokuplju.

"Veoma smo zadovljni saradnjom sa lokalnom sredinom. Počeli smo ovde skromno, a sada imamo fabrike i u Malošištu, a uskoro i u Nišu", kaže Klemens Saks, generalni direktor Kompanije "Leoni" u Srbiji.

U industrisjkoj zoni posluje dvadesetak domaćih i stranih firmi. Sedam hiljada ljudi je ovde bez posla. Nekada konfekcijski grad, danas grad auto i prehrambene industrije. Višnja je strateški proizvod. Prerađuju je mnogi i od nje dorbo zarađuju. U jednom pogonu je 90 zaposlenih.

"Blizina auto-puta bi nam značila prvo za prijem sirovine kao i za isporuku gotove robe, pa razmišljamo o proširenju kapaciteta, ali i o novim proizvodima kada bismo imali malo više mesta", kaže Ivan Đokić iz kompanije "Grin internešnal" iz Prokuplja.

Planom generalne regulacije predviđeno je da na tom prostoru bude industrijska zona Prokuplja. Opština Prokuplje spremna je da ustupi svoje poljoprivredno zemljišta da bi dobila 16 i po hektara prostora.

Zatvorska ekonomija koja bi, ako bude ustupljena opštini, mogla da bude uređena i ponuđena zainteresovanim poslodavcima.

"Investitori su upoznati da je Prokuplje nekada bilo konfekcijski grad, da postoji kultura rada u konfkeciji i zainteresovani su za otvaranje takvih fabrika. Nama to ide u prilog jer će posao dobiti ženska radna snaga", kaže Aleksandar Simović, predsednik opštine Prokuplje.

"Mora da se nađe stimulans za preduzetništvo, za ljude koji pokreću posao a tamo žive, a potom i stimulans za ljude koji žele mali i srednji biznis a koji bi otišli tamo da žive", kaže  Boban Stojanović, ekonomista.

Mladih ovde ima, ali je u poslednjih 10 godina za boljim životom oko 7.000 njih otišlo iz Toplice. Neki priželjkuju da se vrate, ali kažu kada bude posla i boljih plata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik