Apel poslodavcima da zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Bez autora
May 23 2017

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će država nastaviti da, u okviru svojih mogućnosti, pomaže kako bi se stvorili uslovi da osobe sa invaliditetom žive od svog rada i kako bi zauzele svoje mesto u društvu.Vulin je, tokom posete preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "OMNI S PLUS d.o.o" u Beogradu, izjavio da su od početka godine zaposlene 1.993 osobe sa invaliditetom, kao i da je opredeljeno 550 miliona dinara za subvencije za njihovo zapošljavanje.

Apel poslodavcima da zapošljavaju osobe sa invaliditetomMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će država nastaviti da, u okviru svojih mogućnosti, pomaže kako bi se stvorili uslovi da osobe sa invaliditetom žive od svog rada i kako bi zauzele svoje mesto u društvu.

Vulin je, tokom posete preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "OMNI S PLUS d.o.o" u Beogradu, izjavio da su od početka godine zaposlene 1.993 osobe sa invaliditetom, kao i da je opredeljeno 550 miliona dinara za subvencije za njihovo zapošljavanje.

On je objasnio da je, u odnosu na prošlu godinu, 8,4 odsto osoba sa invaliditetom manje na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i da je ove godine predviđeno da 7.590 osoba sa invaliditetom prođe kroz različite obuke i druge mere koje će im pomoći da pronađu posao.

Jedna od stvari protiv kojih treba da se bori čitavo društvo jesu predrasude, ponovio je ministar, naglasivši da je veoma teško objasniti da poslodavac neće da zaposli osobe sa invaliditetom iako ima potrebu za tim radnim mestom i spreman je da plati penale.

Prema njegovim rečima, nekada postoji objektivan problem – nedostatak određenog obrazovnog profila za posao koji bi mogla da obavlja osoba sa invaliditetom, ali država je tu da pomogne, odnosno da preko Nacionalne službe za zapošljavanje obezbedi obuku za sticanje određenih veština i znanja.

Ministarstvo će nastaviti da subvencioniše zarade osoba sa invaliditetom, odnosno preduzeća koja ih zapošljavaju, da plaća njihove pratioce, obezbeđuje repromaterijal, da pomogne kako bi osobe sa invaliditetom zauzele svoje mesto u društvu, poručio je Vulin.

Ministar je s tim u vezi uputio apel svim poslodavcima da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, i da umesto da plaćaju penale dobiju subvenciju od države.

Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "OMNI S PLUS d.o.o" bavi se i poslovima u turizmu i obezbeđivanjem autobuskog prevoza i svih vrsta transfera.

To preduzeće je poslove održavanja higijene svog voznog parka poverilo humanitarnoj organizaciji „Dečje srce“, koja je zajedno sa Ministarstvom, pokrenula program radnog angažovanja mladih sa smetnjama u razvoju pod nazivom „Ekološko pranje automobila“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik