Isović: Za veću finansijsku disciplinu dograditi pravni okvir i pojačati nadzor

Bez autora
May 25 2017

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović izjavio je da je za povećanje finansijske discipline potrebno dograditi pravni okvir u toj oblasti, a zatim intenzivirati inspekcijski nadzor na području Federacije i Bosne i Hrcegovine. Isović je, na Međunarodnom simpoziju "Novi zakoni za poslovanje" u Neumu, naveo da Poreznu upravu treba osposobiti za intenziviranje inspekcijskog nadzora kadrovski, ali i materijalno-tehničkim sredstvima. U protekloj godini zabilježen je porast prikupljenih sredstava po osnovu doprinosa, uključujući one za PIO za osam posto, ali problem predstavlja što ta sredstva još nisu dovoljna da Fond PIO sanira svoj deficit koji je nastao prije 2012., naglasio je Isović. Rekao je da Porezna uprava FBiH nije bila uključena u izradu novog zakona o porezu na dohodak, iako su, kada je dospio u parlamentarnu proceduru, imali primjedbe na njegovu jasnoću i preciznost.

Isović: Za veću finansijsku disciplinu dograditi pravni okvir i pojačati nadzorDirektor Porezne uprave FBiH Šerif Isović izjavio je da je za povećanje finansijske discipline potrebno dograditi pravni okvir u toj oblasti, a zatim intenzivirati inspekcijski nadzor na području Federacije i Bosne i Hrcegovine.

Isović je, na Međunarodnom simpoziju "Novi zakoni za poslovanje"  u Neumu, naveo da Poreznu upravu treba osposobiti za intenziviranje inspekcijskog nadzora kadrovski, ali i materijalno-tehničkim sredstvima.

- U protekloj godini zabilježen je porast prikupljenih sredstava po osnovu doprinosa, uključujući one za PIO za osam posto, ali problem predstavlja što ta sredstva još nisu dovoljna da Fond PIO sanira svoj deficit koji je nastao prije 2012. - naglasio je Isović.

Rekao je da Porezna uprava FBiH nije bila uključena u izradu novog zakona o porezu na dohodak, iako su, kada je dospio u parlamentarnu proceduru, imali primjedbe na njegovu jasnoću i preciznost.

Isović nije želio prejudicirati rezultate uvođenja progresivne stope jer smatra da je za to potrebna detaljna analiza, koja nije sačinjena.

Po njegovom mišljenju, uvođenje više stopa poreza na dohodak će zakomplicirati njegov obračun i Upravi i obveznicima.

- Ipak, najvažinije je voditi računa o tome ko će biti korisnici tih prihoda te šta time dobijaju dosadašnji korisnici, jer se ne bi smjelo desiti da sve ove izmjene rezultiraju time da PIO ubuduće dobija manje sredstava a kantonalne i općinske vlasti više - kazao je Isović.

Tvrdi da su kalkulacije koje se su pojavljivale u medijima pravljene za dnevnopolitičke ciljeve, a da je izostala korektna i profesionalna analiza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik