Od pelena počinju da štede

Bez autora
May 26 2017

Ukupno 146 dece, uzrasta od svega nekoliko meseci, pa do devet godina, već je za svoju penziju uštedelo tri miliona dinara. Reč je o privatnim doprinosima, koje za njih uplaćuju roditelji u dobrovoljne penzijske fondove. Nataša Marjanović, član izvršnog odbora "Đenerali osiguranja Srbija", koji pod svojim okriljem ima i dva penzijska fonda, objašnjava da je obezbeđenje adekvatne finansijske sigurnosti za starost dugoročni cilj i zato početak štednje u dobrovoljnim penzijskim fondovima u najranijem dobu i te kako donosi korist. Iako mnogi građani o tome nemaju jasnu sliku, uz redovne uplate, koje ne moraju biti velike, u dužem vremenskom periodu moguće je obezbediti adekvatnu dodatnu penziju, ističe Marjanović. Razlog je što se u dužem periodu realizuje efekat investiranja svih uplaćenih sredstava i ukupno ostvarenog prinosa koji se u kontinuitetu reinvestira.

Od pelena počinju da štedeUkupno 146 dece, uzrasta od svega nekoliko meseci, pa do devet godina, već je za svoju penziju uštedelo tri miliona dinara. Reč je o privatnim doprinosima, koje za njih uplaćuju roditelji u dobrovoljne penzijske fondove.

Nataša Marjanović, član izvršnog odbora "Đenerali osiguranja Srbija", koji pod svojim okriljem ima i dva penzijska fonda, objašnjava da je obezbeđenje adekvatne finansijske sigurnosti za starost dugoročni cilj i zato početak štednje u dobrovoljnim penzijskim fondovima u najranijem dobu i te kako donosi korist.

- Iako mnogi građani o tome nemaju jasnu sliku, uz redovne uplate, koje ne moraju biti velike, u dužem vremenskom periodu moguće je obezbediti adekvatnu dodatnu penziju - ističe Marjanović.

- Razlog je što se u dužem periodu realizuje efekat investiranja svih uplaćenih sredstava i ukupno ostvarenog prinosa koji se u kontinuitetu reinvestira.

Kako objašnjava, to znači da ako član uplati 1.000 dinara i ostvareni prinos bude 10 odsto na kraju godine, član ima 1.100 dinara. Uz prinos od 10 odsto i u narednoj godini član će na kraju druge godine imati 1.210 dinara zato što prinos ostvaren u drugoj godini podrazumeva prinos na uplaćena sredstva i prinos na prinos koji je ostvaren u prethodnoj godini. Protokom vremena ovaj efekat postaje sve izraženiji.

- Naš najmlađi član je beba koja sada ima samo devet meseci, a postala je član dobrovoljnog penzijskog fonda sa samo nekoliko dana - navodi Marjanović.

- U "Đenerali" dobrovoljnim penzijskim fondovima štedi nekoliko desetina članova koji su maloletni. Na ovakve slučajeve smo veoma ponosni jer oni u praksi pokazuju svu suštinu ovog vida dugoročne štednje: početi što ranije i uz male uplate u dužem vremenskom periodu obezbediti bezbrižnu starost.

Najmlađi član "Dunav penzijskog fonda" još nije napunio osam meseci.

- Imamo 40 maloletnih članova, a najmlađi ima sedam meseci - navode u "Dunav penzijskom fondu", koji broji gotovo 84.000 članova. Prosečna uplata u ovaj fond iznosi 4.000 dinara, dok je prosečna starost članova 47 godina. Prosečan iznos na računima članova je 145.000 dinara.

Iako su pojedini roditelji prepoznali značaj ulaganja u ove fondove u najranijem uzrastu, prosečan član svih srpskih penzijskih fondova je stariji od 40 godina.

- Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova je oko 45 godina, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina, oko 60 odsto - ističu u NBS.

Muško-žensko

Za privatne penzije u Srbiji, od nastanka dobrovoljnih penzijskih fondova, štedi više muškaraca. Trenutno ih je 108.889, naspram 75.806 žena. Od ukupne imovine svih članova najviše je, čak 26,6 milijardi dinara, investirano u državne obveznice. To je gotovo 80 odsto celokupne imovine svih sedam fondova. Oko pet odsto je uloženo u akcije, 13 odsto se drži na kastodi računima u banci, a ostatak čine oročeni depoziti i nekretnine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik