Srbija među prvih 50 kongresnih destinacija u svetu

Bez autora
May 28 2017

Srbija je već šestu godinu zaredom među prvih 50 kongresnih destinacija u svetu, pokazuju najnoviji podaci Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije ICCA (International Congress and Convention Association).Na rang listi za 2016. godinu, Srbija je zauzela 48. mesto u svetu, odnosno 25. u Evropi, sa ukupno 66 skupova međunarodnih udruženja, saopštila je Turistička organizacija Srbije koja je 22. maja obeležila desetogodišnjicu od uspostavljanja Kongresnog biroa kao posebnog odeljenja TOS.

Srbija među prvih 50 kongresnih destinacija u svetuSrbija je već šestu godinu zaredom među prvih 50 kongresnih destinacija u svetu, pokazuju najnoviji podaci Međunarodne asocijacije za kongrese i konferencije ICCA (International Congress and Convention Association).

Na rang listi za 2016. godinu, Srbija je zauzela 48. mesto u svetu, odnosno 25. u Evropi, sa ukupno 66 skupova međunarodnih udruženja, saopštila je Turistička organizacija Srbije koja je 22. maja obeležila desetogodišnjicu od uspostavljanja Kongresnog biroa kao posebnog odeljenja TOS.

Ovaj uspeh, navodi TOS, posebno je značajan ako se ima u vidu da je 2007. godine, kada je Kongresni biro Srbije osnovan, u našoj zemlji održano samo 11. međunarodnih kongresa.

Glavni grad Beograd rangiran je na 51. mestu, sa ukupno 50 sastanaka, i nalazi se u nivou gradova poput Dubaija, Glazgova, Roterdama i Bostona.

Novi Sad, drugi po veličini grad i kongresna destinacija u Srbiji, podelio je 279. mesto u svetu, tj. 148. u Evropi, zajedno sa nekolicinom drugih destinacija koje su ugostile po devet sastanaka 2016. godine.

"Ovi rezultati važni su zbog toga što svedoče o pouzdanosti i kontinuitetu u radu svih subjekata kongresne ponude u Srbiji, omogućavajući potencijalnim organizatorima kongresa da steknu jasnu predstavu o pouzdanosti i kvalitetu usluga na destinaciji", saopštava TOS.

Kako se navodi, svečanosti povodom desetogodišnjice od uspostavljanja Kongresnog biroa kao posebnog odeljenja TOS prisustvovali su saradnici i partneri koji su u proteklom periodu zajedničkim aktivnostima doprineli pozicioniranju Srbije kao prepoznatljive kongresne destinacije, uključujući predstavnike javnih i akademskih institucija iz oblasti turizma i privrede, naučne zajednice, kao i predstavnike hotelske industrije, specijalizovanih turističkih agencija i pružalaca usluga u sferi poslovnih događaja.

Okupljenima su se obratili domaćini, v. d. direktora TOS Marija Labović i predstavnik Kongresnog biroa Srbije Igor Kovačević, iskazujući zadovoljstvo, zbog svega što je ostvareno u ovoj oblasti turizma, i naročitu zahvalnost svima koji su u tome učestvovali.

U ime Vlade Srbije, prisutne su pozdravili predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a na uspehe i iskušenja koji su stajali na putu razvoja Srbije kao kongresne destinacije podsetio je Geri Grimer iz globalne firme Gaining Edge, koji je kao inostrani konsultant učestvovao u formiranju Biroa.

U ime Kluba kongresnih ambasadora, koji okuplja istaknute predstavnike akademske, naučne i stručne zajednice koji su značajno doprineli promociji zemlje kao kongresne destinacije, prisutnima se obratio prof. dr Aleksandar Ljubić, dok je u ime kongresne industrije, presek trenutnog stanja i dalje perspektive izložio Ivan Vitorović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik