Republici Srpskoj 11 miliona KM od putarina

Bez autora
May 29 2017

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH usvojio je danas odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za auto-puteve prikupljenih na jedinstvenom podračunu u iznosu od oko 28 miliona KM.Sredstva će biti raspoređena u skladu sa važećim propisima, te će Federaciji BiH /FBiH/ biti doznačeno 59 odsto, odnosno oko 16,5 miliona KM, Republici Srpskoj 39 odsto, odnosno oko 11 miliona KM, i Brčko distriktu dva odsto ili 559.670 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Republici Srpskoj 11 miliona KM od putarinaUpravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH usvojio je danas odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za auto-puteve prikupljenih na jedinstvenom podračunu u iznosu od oko 28 miliona KM.

Sredstva će biti raspoređena u skladu sa važećim propisima, te će Federaciji BiH /FBiH/ biti doznačeno 59 odsto, odnosno oko 16,5 miliona KM, Republici Srpskoj 39 odsto, odnosno oko 11 miliona KM, i Brčko distriktu dva odsto ili 559.670 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovom odlukom privremeno se raspoređuju sredstva od 10 odsto ukupno ostvarenih prihoda od putarina za auto-puteve zaključno sa stanjem na dan 17. maj, a sve u skladu sa važećem podzakonskom aktu iz 2009. godine koji propisuje privremenu raspodjelu sredstava.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period april-juli.

Prema ovoj odluci, koja se zasniva na krajnjoj potrošnji iskazanoj u prijavama PDV-a, FBiH pripašće 64,26 odsto sredstava, a Republici Srpskoj 32,19 odsto od prikupljenih prihoda, dok Brčko distriktu po fiksnom koeficijenti pripada 3,55 odsto.

Kao što je zakonom propisano, donošenjem ove odluke zadužuje se UIO da izvrši preračun već doznačenih prihoda entitetima u tekućem kvartalu u skladu sa usvojenim koeficijentima.

Prihvaćen je i Srednjoročni plan rada UIO za period 2018-2020. godina, te izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO.

Upravni odbor UIO usvojio je i zapisnike s prethodnih sjednica, a upoznat je i o redovnim informacijama o aktivnostima UIO i prikupljenim prihodima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik