Na uvoz alkoholnih pića lani potrošili 187 miliona KM

Bez autora
May 29 2017

Tokom prošle godine u BiH je uvezeno alkoholnih pića u vrijednosti 187,6 miliona KM, od čega se gotovo 70 odsto odnosi na pivo, podaci su VTK BiH. Tako je lani na tržište BiH uvezeno 129,4 miliona KM piva, 30,9 miliona vina i 27,3 miliona KM raznih žestokih pića. Ipak, posljednje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazalo je da na području Balkana najmanje piju upravo građani BiH, u prosjeku 6,2 litra godišnje. To praktično znači da smo za samo dvije godine dobro povukli ručnu kad je riječ o količini popijenog alkohola, s obzirom na ranije podatke SZO prema kojima je odrasli stanovnik BiH u prosjeku pio 9,6 litara. Dok se ugostitelji vajkaju da je promet u kafanama iz godine u godinu sve lošiji, iz udruženja potrošača poručuju da, s obzirom na standard, previše para trošimo na luksuz.

Na uvoz alkoholnih pića lani potrošili 187 miliona KMTokom prošle godine u BiH je uvezeno alkoholnih pića u vrijednosti 187,6 miliona KM, od čega se gotovo 70 odsto odnosi na pivo, podaci su VTK BiH.

Tako je lani na tržište BiH uvezeno 129,4 miliona KM piva, 30,9 miliona vina i 27,3 miliona KM raznih žestokih pića.

Ipak, posljednje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazalo je da na području Balkana najmanje piju upravo građani BiH, u prosjeku 6,2 litra godišnje.

To praktično znači da smo za samo dvije godine dobro povukli ručnu kad je riječ o količini popijenog alkohola, s obzirom na ranije podatke SZO prema kojima je odrasli stanovnik BiH u prosjeku pio 9,6 litara, piše Blic.

Dok se ugostitelji vajkaju da je promet u kafanama iz godine u godinu sve lošiji, iz udruženja potrošača poručuju da, s obzirom na standard, previše para trošimo na luksuz.

Da, bez obzira na krizu, uvozimo sve više alkohola, potvrđuje i zvanična statistika prema kojoj smo lani, u odnosu na 2014. godinu, na uvoz potrošili 5,2 miliona KM više.

– Alkohol je luksuz kojeg se, međutim, naši građani teško odriču, što pokazuju i podaci o uvozu piva, vina i žestokih pića. Mnogi će se prije odreći nekih proizvoda, nego navike da popiju dnevno koju rakijicu ili pivo, kod kuće ili u kafani, svejedno. Alkohol ostavljaju tek u ekstremnim situacijama, najčešće kad se razbole, pa im lekar zabrani. Međutim, riječ je o prilični skupom izdatku, posebno u ovim teškim vremenima , ističu u udruženjima potrošača.

Ugostitelji poručuju da su prošla vremena kad se od kafane moglo dobro živjeti. Danas, kako kažu, gosti uz dvije kafe sjede po nekoliko sati, dok je iz godine u godinu sve više onih koji prave domaću rakiju i piju u kući.

Pored uvezenih količina alkohola, činjenica je da građani BiH tokom godine proizvedu velike količine rakije i vina, koje ne ulaze u zvanične statistike. Iako nema pouzdanih podataka koliko ko domaćeg alkohola proizvede i popije kod kuće, poznato je da se u sjeveroistočnoj Bosni pije se dosta šljivovice, a u Hercegovini dosta vina domaće proizvodnje.

Prema procjenama, kotlovi u RS tokom jedne “rakijske” sezone prerade najmanje 10.000 tona jabuka i šljiva, od čega se dobije gotovo million litara rakije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik