Novi vid fiskalnog poslovanja od 1. maja

Bez autora
Jan 17 2022

Privrednike ili da budemo precizniji, obveznike E-fiskalizacije u Srbiji od 1. maja očekuje novi model poslovanja tako što će svaki promet automatski biti beležen u Poreskoj upravi.

Novina je i to da fiskalni uređaj pored kase, može biti računar, tablet ili mobilni telefon, a država sa 200 evra subvencioniše sve koji se prijave do kraja januara. Prodavci, serviseri, a pre svih privrednici sa kojima smo razgovarali smatraju da je ipak malo vremena ostalo da bi sistem od proleća u potpunosti funkcionisao.

Novi vid fiskalnog poslovanja trebalo je da se primenjuje od Nove godine, međutim rok je pomeren i ostalo je još tri i po meseca, a to ne podrazumeva samo nabavku novih uređaja, nego još nekoliko koraka da bi taj, inače zahtevan proces funkcionisao. Pored poteškoća u radu bezmalo dve godine koliko traje borba s korona virusom, novosadske ugostitelje, njih oko 1.400 brine i nabavka nove opreme. Kako navode u njihovom Udruženju prve ponude sertifikovanih uređaja dobili su tek pre mesec dana.

"Mogućnost izbora je za sada svedena na minimum, mi zapravo i ne znamo šta je odgovarajuće za nas i možda nećemo imati dovoljno vremena da to utvrdimo na adekvatan način", kaže Aleksandar Cimbal, član UO Udruženja ugostitelja Novog Sada.

Prednosti novog sistema je lakše uočavanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika, a na osnovu QR koda koji dobija na računu, kupac može u svakom momentu da proveri da li je izdat u skladu sa Zakonom. Inače, svi fiskalni uređaji moraju se sastojati od tri elementa, koje obveznik obezbeđuje, a upotrebu odobrava Poreska uprava. To su lokalni procesor fiskalnih računa - veoma važna komponenta, zatim elektronski sistem za izdavanje računa i bezbednosni element. Novo je i to da elektronski fiskalni uređaj može biti računar ili mobilni telefon uz napomenu da u procesu njihove proizvodnje postoji problem u vidu nedostatka repromaterijala na globalnom nivou.

"Dobavljači i distributeri imaju problem sa poznatom krizom poluprovodnika na tržištu u svetu, a mi imamo zahtev za velikim brojem uređaja, krug korisnika je proširen. Procene su da je Poreska uprava proširila na 400.000, a to je ogroman broj, čak i kada bi se svi servisi uključili koji su i ranije radili, premda neki i ne žele da se uključe, jer je sistem zahtevan, a sve to traje i nije baš malo vreme koliko je potrebno da se korisnik uključi i obuči", objašnjava Borislav Kušljić, direktor preduzeća "Telsat".

Država svima koji se do kraja januara prijave odobrava pomoć od 100 evra po fiskalnom uređaju plus 100 evra po prodajnom mestu, a oko 200 evra u proseku i košta fiskalna kasa, srednje klase domaćeg proizvođača. Kada je reč o novim obveznicima fiskalizacije, na spisku su između ostalih frizerski i kozmetički saloni, kao i kladionice, dok ta obaveza neće i dalje važiti za advokate, taksiste i još nekoliko delatnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik