Manifestacija „Muzeji za 10“ od 12. do 18. maja

Bez autora
May 12 2021

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije organizovalo je danas konferenciju povodom manifestacije „Muzeji za 10“, koja će tokom sedam dana besplatnog programa u 50 gradova širom Srbije, ponuditi različite muzeološke sadržaje u 100 muzeja i srodnih institucija.

Koordinator manifestacije i predstavnik Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Slavko Spasić istakao je tom prilikom da publiku očekuju izložbe koje se mogu pogledati samo za vreme trajanja manifestacije, autorska i stručna vođenja, kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, performansi, promocije knjiga i drugo.

On je naveo da je pripremljen bogati program, a već večeras Narodni muzej u Beogradu predstavlja izložbu "Pod zlatnim i plavim nebom – ikone grčkih majstora od 15. do 19. veka".

Takođe, kako je dodao, na istom mestu biće održana i smotra arheološkog filma i nastup muzičke škole "Eva music", a predviđena su i vođenja kroz stalnu postavku u lapidarijumu u Velikom barutnom magacinu.

Pored događaja u Narodnom muzeju u Beogradu, Spasić je izdvojio i program Jugoslovenske kinoteke, koja je, povodom 70 godina od osnivanja, priredila novu stalnu postavku koja obuhvata dragocene eksponate iz predistorije i istorije filma.

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju Danijela Vanušić napomenula je da su izdvajanja za manifestaciju "Muzeji za 10" duplirana.

Ona je dodala da je uvećan broj prijava muzeja na raspisane konkurse resornog ministarstva, i istakla da su povećana izdvajanja za muzeje za približno 30 odsto u odnosu na 2019. i 2020. godinu.

Ove godine PTT muzej je manifestaciju posvetio deci, a uz pomoć Udruženja "Adligat", u ovoj ustanovi biće izložena bogata kolekcija poštanskih maraka, sa crtanim likovima Dizni junaka.

Zavod za proučavanja kulturnog razvitka učestvuje u programu manifestacije "Muzeji za 10" sa interaktivnom izložbom "Predeli, stari zanati i umeća – Skrivena baština Srbije", koja će se održati u Galeriji Zavoda.

U Novom Sadu su takođe planirani brojni programi – radionica "Stari zanati za 21. vek" u Novosadskom dečjem kulturnom centru, rođendanska žurka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog na Trgu galerija i dramska radionica "Drama u Galeriji" u Galeriji Matice srpske.

Posebno interesantan je program Muzeja Vojvodine o baki koja je kopajući baštu našla dva pozlaćena rimska šlema.

Arheološki muzej Đerdapa i Biblioteka "Centar za kulturu" iz Kladova organizuju izložbu "Vekovi Fetislama", a posebnu atrakciju predstavljaće obilazak prvog Unesko geoparka u Srbiji u Nacionalnom parku Đerdap.

U Čačku će publika moći da vidi rekonzervirane Rimske terme, a u zrenjaninskom Narodnom muzeju kamernu postavku "carski porcelan iz Beča u Bečkereku" .

Ovogodišnja tema manifestacije, koja će biti održana od 12. do 18. maja, jeste „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“, a proistekla je iz teme Međunarodnog dana muzeja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik