Pet biljaka koje privlače novac u kancelariju

M.D.
Nov 10 2021

Ukoliko želite da prizovete energiju novca u svoj radni prostor, poboljšate radne performanse i unesete dašak pozitivne atmosfere, možda bi bilo dobro razmisliti o tome da svoju kancelariju dekorišete biljkama.

Istraživanje britanskih naučnika, koje je objavio Univerzitet Eksiter, pokazalo je da prisustvo biljaka u kancelariji može da poboljša kreativnost za 45%, produktivnost za 40%, a opšte raspoloženje za 50%.

Naime, istraživači su organizovali studiju koja je obuhvatala 350 ispitanika, koji su bili razmešteni u improvizovanim kancelarijama i obavljali isti posao. Rezultati su pokazali znatno veću produktivnost i kreativnost u onim kancelarijama koje su bile ispunjene biljkama.

Pored toga, biljke će ulepšati prostor u kome radite, učiniti ga prijatnijim i opuštenijim, a poznata je i činjenica da njihovo prisustvo može uticati i na smanjenje stresa. Zbog toga vam u nastavku predstavljamo pet biljaka koje mogu doprineti prosperitetu na polju finansija.

1. Krasula

Prema verovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje imaju "sposobnost" privlačenja energije novca, a najpoznatija među njima je krasula ili japansko drvo novca. Ova biljka je poznata i pod nazivima "dolar drvo" i "parac" zbog svojih mesnatih listova koji liče na kovanice. U nekim azijskim državama se čak prenosi s kolena na koleno upravo zbog verovanja da donosi sreću na poslovnom planu. Objašnjenje leži u činjenici da listovi ove biljke sadrže eterična ulja koja povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti, pa se na taj način postižu bolji rezultati, a samim tim i veća zarada. Prema feng šui pravilima uređenja doma, krasulu je najbolje postaviti u blizini ulaznih vrata kako bi privlačila novac.

2. Srećni bambus

Pravilnim pozicioniranjem ove biljke u kancelariji, mogu se sanirati određeni nedostaci koji u njoj postoje, ali i da se postigne napredak na ličnom, poslovnom i finansijskom planu. Prema feng šui filozofiji, bambus predstavlja biljku koja obuhvata elemente vode, drveta i zemlje, te ih dovodi u skladan i harmoničan odnos. Ukoliko se odlučite da oplemenite svoj radni prostor bambusom, pozicionirajte ga na sredini kancelarije kako bi se njegova pozitivna energija širila po celoj prostoriji. Takođe, neophodno je obratiti pažnju i na broj bambusa koji se drže zajedno, jer što je veći broj bambusa - veći je i pozitivan uticaj. Tako na primer, pet spojenih bambusa donose pozitivnu energiju u svaku oblast života i smatra se da posebno utiču na uspeh i napredak u karijeri i povećanje kreativnosti.

3. Zamija

Zamija je biljka afričkog porekla i odlično uspeva u tamnim ćoškovima kuća i kancelarija. Pripada sukulentima i veoma je popularna sobna biljka. Tome su naročito doprineli holandski botaničari, koji su je razmnožavali poslednjih 20 godina, tako da je danas možemo pronaći u gotovo svakoj cvećari. Prema istočnjačkim verovanjima, zamija je idealna za radni prostor, jer aktivira polja sreće i novca, a poznata je i kao „upijač“ negativne energije. Nega zamije ne predstavlja zahtevan posao, jer joj je dovoljna tek osnovna pažnja. Takođe, važno je napomenuti da je ova biljka veoma otrovna, te je nakon kontakta sa njom neophodno oprati ruke.

4. Vodeni kesten

Vodeni kesten (Pachira aquatica) takođe predstavlja idealan odabir biljke za kancelariju. Njegovi listovi se sastoje od pet listića, a po feng šuiju, oni predstavljaju pet osnovnih elemenanta: metal, drvo, vodu, vatru i zemlju. Upravo zbog toga, veruje se da ova biljka ima sposobnost nadoknadi elemente koji nedostaju, ali i da aktivira one koji su slabije razvijeni u prostoru u kome se nalazi. Vodeni kesten prati i legenda, prema kojoj je stari, siromašni farmer na Tajvanu pronašao ovu neobičnu biljku. Pomislio je kako je Bog sigurno čuo njegove molitve i dao mu priliku da se obogati. Odneo je biljku kući i počeo da je proučava, kada je i otkrio da je otporna i zahteva vrlo malo nege, te otpočeo njenu proizvodnju. Ubrzo je potražnja za biljkom narasla pa ju je nazvao "drvo novca".

5. Zlatna puzavica

Zlatnu puzavicu još nazivaju i "đavolji bršljan" ili "biljka novca", jer se smatra da njeno prisustvo donosi sreću i novac, ali je najpoznatija po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh. Izuzetno se lako gaji i ne zahteva nikakve posebne uslove, zbog čega predstavlja čest odabir u dekorisanju kancelarija. U poslednje vreme sve više dolazi do izražaja blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi. Zlatna puzavica može da ukloni formaldehid iz vazduha, ali i mnoge druge štetne hemikalije, pa je poželjna u svakoj prostoriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik