Strategija informacione bezbednosti za dalje jačanje digitalne zaštite

Bez autora
May 30 2017

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je da je usvajanjem Strategije razvoja informacione bezbednosti na današnjoj sednici Vlade potvrđena spremnost države da se suoči sa globalnim izazovom zaštite podataka. Matić je u saopštenju za medije ukazala na to da je naša zemlja opredeljena za zaštitu informacionih sistema, ali i postizanje veće bezbednosti građana u digitalnom okruženju. Strategija, između ostalog, nalaže i podizanje svesti roditelja i dece o ovoj temi, jačanje uloge škole kroz odgovarajuće školske programe, podizanje kapaciteta nastavnika, kao i kapaciteta institucija kao što su MUP, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove, objasnila je ona. Matić, koju je Vlada na današnjoj sednici imenovala za rukovodioca Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti, napomenula je da je strateški planirano i jačanje uloge jedinstvenog mesta za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću dece na internetu.

Strategija informacione bezbednosti za dalje jačanje digitalne zaštiteDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić ocenila je da je usvajanjem Strategije razvoja informacione bezbednosti na današnjoj sednici Vlade potvrđena spremnost države da se suoči sa globalnim izazovom zaštite podataka.

Matić je u saopštenju za medije ukazala na to da je naša zemlja opredeljena za zaštitu informacionih sistema, ali i postizanje veće bezbednosti građana u digitalnom okruženju.

Strategija, između ostalog, nalaže i podizanje svesti roditelja i dece o ovoj temi, jačanje uloge škole kroz odgovarajuće školske programe, podizanje kapaciteta nastavnika, kao i kapaciteta institucija kao što su MUP, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove, objasnila je ona.

Matić, koju je Vlada na današnjoj sednici imenovala za rukovodioca Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti, napomenula je da je strateški planirano i jačanje uloge jedinstvenog mesta za pružanje saveta i prijem prijava u vezi sa bezbednošću dece na internetu.

Takođe, kako je dodala, predviđeno je i definisanje mera kojima će na tehničkom nivou moći da se ograniči izloženost dece neodgovarajućim sadržajima.

Strategijom su utvrđene prioritetne oblasti, a to su bezbednost IKT sistema, informaciona bezbednost građana, borba protiv visokotehnološkog kriminala, informaciona bezbednost Srbije i međunarodna saradnja.

Donošenje ove strategije za period od 2017. do 2020. godine predstavlja ispunjenje obaveze Srbije u oblasti informacione bezbednosti u procesu pristupanja EU, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik