Švajcarski SECO Startap Fond finansira 30 firmi u Srbiji

Bez autora
Jun 04 2017

Više od 200 švajcarskih kompanija koje posluju u Srbiji uložile su u našu zemlju preko 800 miliona evra proteklih godina, a trenutno se iz švajcaskog SECO Startap Fonda finansira oko 30 preduzeća u Srbiji, rečeno je na poslovnom forumu "Srbija - Švajcarska", u okviru 2. Svesrpskog samita koji se održava u švajcarskom gradu Dietikonu.Na panelu, na kojem je učestvovalo oko 60 privrednika i predstavnika švajcarskih organizacija, srpskih udruženja u Švajcarskoj i Privredne komore Srbije, ukazano je da je neophodno da se matica aktivnije uključi u organizaciju ovakvih dešavanja, jer privredni potencijali dijaspore nisu dovoljno iskorišćeni.

Švajcarski SECO Startap Fond finansira 30 firmi u SrbijiViše od 200 švajcarskih kompanija koje posluju u Srbiji uložile su u našu zemlju preko 800 miliona evra proteklih godina, a trenutno se iz švajcaskog SECO Startap Fonda (SECO Startup Fond) finansira oko 30 preduzeća u Srbiji, rečeno je na poslovnom forumu "Srbija - Švajcarska", u okviru 2. Svesrpskog samita koji se održava u švajcarskom gradu Dietikonu.

Na panelu, na kojem je učestvovalo oko 60 privrednika i predstavnika švajcarskih organizacija, srpskih udruženja u Švajcarskoj i Privredne komore Srbije, ukazano je da je neophodno da se matica aktivnije uključi u organizaciju ovakvih dešavanja, jer privredni potencijali dijaspore nisu dovoljno iskorišćeni.

"Poslovni forum je pokazao da postoji ogroman prostor koji je neiskorišćen u odnosima Švajcarske i Srbije, pre svega kada je ekonomska saradnja u pitanju. Istakli smo u koje to sektore mogu Švajcarci da investiraju u Srbiji. Preko 200 kompanija iz Švajcarske posluje u Srbiji, a do sada sve njihove investicije u mašu zemlju iznose više od 800 miliona evra", rekao je Tanjugu Aleksandar Radovanović iz Odeljenja PKS za saradnju sa dijasporom.

Prema njegovim rečima, švajcarski SECO Fond, koji sredstva za finansiranje dobija od Ministarstva ekonomije Švajcaske, podržava građane srpskog porekla koji rade u Švajcarskoj, sa 50 odsto granta, odnosno sa povoljnim kreditima za razvoj preduzeća.

Jedan od primera finansiranja Švajcaraca u srpsku privredu je, ističe on, i kompanija "Neven" iz Leskovca, koja je, između ostalih, dobila deo sredstava za unapređenje svoje proizvodnje.

Suzana Grosman iz SECO Startap Fonda, rekla je Tanjugu da je Srbija veoma snažno pozicionirana u njihovom sistemu finansiranja i da bez obzira na trenutne, male kapacitete ove manifestacije, broj privrednika koji je došao iz Srbije je impozantan.

"Pre svega sam impresionirana brojem ljudi koji su došli iz Srbije, što pokazuje snažno interesovanje za započinjanje poslovnih odnosa sa švajcarskim kompanijama. Srbija je veoma snažno pozicionirana u našem sistemu finansiranja i imamo oko 30 kompanija u Srbiji koje su korisnici naših sredstava. Trenutno imamo aktivnih i 11 zajmova za srpska preduzeća, u vrednosti od 4,2 miliona evra", kaže Grosman.

Član odbora švajcarske Privredne komore zadužen za Srednju Evropu, Miša Mensik kaže da je Srbija uvek bila interesantna za Švajcarsku, 70-tih, 80-tih godina posebno, a zatim je došlo do prekida odnosa, pa se sada poslovni odnosi brzim koracima popravljaju.

"Male i srednje kompanije iz Švajcarske se sve više motivišu i idu na taj, takoreći "divlji Balkan", da investiraju, da prave firme i zapošljavaju ljude.To je trend prema gore i to je dobro", ističe Mensik.

Svesrpski samit, koji se održava drugu godinu zaredom, projekat je koji na jednom mestu okuplja privrednike, poslovne asocijacije i umetnike iz Srbije i dijaspore, a Grad Loznica je pokrovitelj ovogodišnjeg sajma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik