Stanari spremite se, kreću izmene u zgradama

Bez autora
Jun 12 2017

Zgrade će u narednih šest meseci morati da biraju predsednike skupštine stanara. Evidenciju prave lokalne samouprave i šalju podatke u katastar. Kampanja za izbor predsednika skupštine stanara može da počne. Do 12. decembra će sve zgrade morati da održe sednice, izaberu upravnike i da upišu novu "vlast" u registar stambenih zajednica. Ova veb-aplikacija zvanično počinje da se popunjava od ponedeljka, a razvio ju je Republički geodetski zavod u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva. To je elektronska baza podataka i dokumenata u kojoj će biti skladištene informacije o stambenim zajednicama na teritoriji svake lokalne samouprave, dok će jedinstvenu, centralnu i javnu bazu voditi RGZ.

Stanari spremite se, kreću izmene u zgradamaZgrade će u narednih šest meseci morati da biraju predsednike skupštine stanara. Evidenciju prave lokalne samouprave i šalju podatke u katastar.

Kampanja za izbor predsednika skupštine stanara može da počne. Do 12. decembra će sve zgrade morati da održe sednice, izaberu upravnike i da upišu novu "vlast" u registar stambenih zajednica, pišu Večernje novosti.

Ova veb-aplikacija zvanično počinje da se popunjava od ponedeljka, a razvio ju je Republički geodetski zavod u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva. 

To je elektronska baza podataka i dokumenata u kojoj će biti skladištene informacije o stambenim zajednicama na teritoriji svake lokalne samouprave, dok će jedinstvenu, centralnu i javnu bazu voditi RGZ. 

Sve skupštine stanara moraće u narednih šest meseci da se usklade sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, a to znači da će i oni koji već imaju izabrane predstavnike, kao i oni koji ih nemaju, morati da se sastanu i izaberu upravnike. Izabrani predstavnici će morati da "preregistruju" dosadašnje skupštine stanara u stambene zajednice u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi. 

U beogradskoj opštini Čukarica spremni su za primenu novog propisa. Branka Petrović, načelnik Odeljenja za imovinsko-pravne i stambene poslove, u ovoj lokalnoj samoupravi napominje da je stambena zajednica dužna da podnese prijavu za upis u registar u roku od 15 dana od dana održavanja sednice. 

“Potrebno je dostaviti zapisnik i dokaz o uplati takse, ukoliko je u pitanju upravnik zgrade koji je jedan od vlasnika posebnih fizičkih delova zgrade”, objašnjava Petrovićeva. 

“Ako je u pitanju stambena zajednica koja bira profesionalnog upravnika, uz zapisnik i dokaz o uplati takse dostavlja se i ugovor o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja. Ukoliko je imenovan profesionalni upravnik u postupku prinudne uprave, podnosi se rešenje nadležnog organa o imenovanju profesionalnog upravnika za prinudnu upravu i dokaz o uplati takse”, dodaje ona. 

Registracija stambenih zajednica je predviđena kao "jednošalterski" sistem, kojim se obezbeđuje registrovanje podataka o stambenoj zajednici na jednom mestu, a rešenja o registraciji stambenih zajednica biće javno dostupna na internet strani Republičkog geodetskog zavoda. 

U RGZ napominju da trenutno samo 40 odsto opština ima neki vid evidencije o broju stambenih zgrada.

Stambenoj zajednici kao organizaciji vlasnika posebnih delova, novim Zakonom je dat status pravnog lica. “Svim stambenim zajednicama koje nisu imale matični broj, pri registraciji će biti dodeljen, dok će se za dobijanje poreskog identifikacionog broja do januara 2018. godine zasebno podnosti zahtev u nadležnoj filijali Poreske uprave”, objašnjavaju u RGZ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik