Keš ili kartica na letovanju?

Bez autora
Jun 21 2017

Jedna od najčešćih dilema pred polazak na letovanje jeste da li poneti keš ili karticu? Pored različitih troškova koje donose različiti načini plaćanja, svaki od njih nosi i određene rizike, te su u skladu sa tim mišljenja podeljena. Pojedini bankari savetuju da bez obzira na to što je keš jeftiniji jer nema provizije, turisti ipak ponesu kartice, jer nestanak kartice ne znači i automatski nestanak novca, što nije slučaj sa krađom gotovine. Međutim, ta bezbednost kroz zaštitne mehanizme kartice plaća se višim provizijama. Zbog toga bi u zavisnosti od destinacije gde provodite svoj odmor, trebalo bi razmotriti mogućnost korišćenja kartice. Ako za primer uzmemo najpopularnije turističke destinacije gde letuju naši turisti, poput Grčke ili Turske, plaćanje karticama nije naročito popularno, pa finansijski portal „Kamatica“ savetuje da na ovim destinacijama ponesete dovoljnu količinu novca za svakodnevne troškove.

Keš ili kartica na letovanju?Jedna od najčešćih dilema pred polazak na letovanje jeste da li poneti keš ili karticu? Pored različitih troškova koje donose različiti načini plaćanja, svaki od njih nosi i određene rizike, te su u skladu sa tim mišljenja podeljena. 

Pojedini bankari savetuju da bez obzira na to što je keš jeftiniji jer nema provizije, turisti ipak ponesu kartice, jer nestanak kartice ne znači i automatski nestanak novca, što nije slučaj sa krađom gotovine. Međutim, ta bezbednost kroz zaštitne mehanizme kartice plaća se višim provizijama. Zbog toga bi u zavisnosti od destinacije gde provodite svoj odmor, trebalo bi razmotriti mogućnost korišćenja kartice.

Ako za primer uzmemo najpopularnije turističke destinacije gde letuju naši turisti, poput  Grčke ili Turske, plaćanje karticama nije naročito popularno, pa finansijski portal „Kamatica“ savetuje da na ovim destinacijama ponesete dovoljnu količinu novca za svakodnevne troškove.

Ukoliko se odlučite da ponesete karticu i podižete novac sa bankomata u inostranstvu, visina provizije će se razlikovati u zavisnosti od vrste kartice koju posedujete i iznosa koji podižete. Tako se provizija za podizanje novca sa debitnih kartica kreće između 1 i 3%, a ukoliko koristite kreditnu karticu, provizija je nešto veća i kreće se između 3 i 5% od iznosa koji se podiže sa bankomata. Upravo zbog visokih provizija, bankari savetuju da gotovinu u inostranstvu ne podižete svakog dana, već da na nekoliko dana podižu veće iznose kako ne bi više puta plaćali proviziju. 

Portal „Kamatica“ navodi da za plaćanje u restoranima ili prodavnicama debitnom karticom, većina banaka ne naplaćuje proviziju, međutim prilikom rezerviranja novčanih sredstava taj iznos može biti uvećan za iznos od 3% na ime kursnih razlika. Situacija je nešto drugačija ukoliko koristite kreditnu karticu za plaćanje, jer tada banka naplaćuje proviziju između 1 do 5% od iznosa transakcije, a u trenutku izmirenja duga neophodno je da na karticu uplatite iznos duga u evrima.

Takođe, pre odlaska na letovanje raspitajte se u banci da li je vaša platna kartica upotrebljiva u inostranstvu ili samo u zemlji. Pojedine kartice nemaju opciju plaćanja u inostranstvu, pa pre polaska proverite da li je kartica aktivirana za tu svrhu. Ukoliko je kartica predviđena za korišćenje u inostranstvu, proverite da li je potrebno posebno aktivirati korišćenje kartice u stranoj državi.

Imajte na umu da je funkcionisanje svake platne kartice je ograničeno dnevnim i mesečnim limitima, kako za plaćanje i podizanje novca u zemlji, tako i u inostranstvu. Zbog toga, ukoliko planirate potrošnju koja je veća od definisanog limita, blagovremeno podnesite zahtev banci za odobrenje veće sume novca, kako biste mogli da realizujete transakciju. 

U slučaju da izgubite platnu ili kreditnu karticu na letovanju, neophodno je da u što kraćem roku to prijavite svojoj banci putem broja telefona koji se uglavnom nalazi na poleđini kartice. Zbog toga je poželjno da ovaj broj negde zapišete i da ga uvek imate pri ruci. Pored broja telefona, zapišite i broj same kartice kako bi se automatski izvršila blokada i onemogućila dalja zloupotreba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik